Dovolené podnikových zaměstnanců nahrazují brigádníci – studenti. Někde tyto síly nejsou, jinde je plno.

Podniky nabízejí méně kvalifikované, jednoduché, manuální nebo pomocné dělnické práce. „Nabídka existuje, ale mohla by být rozsáhlejší. Možná, že mladé lidi od některých druhů práce odrazují peníze, jiné představy nebo pracovní podmínky,“ poznamenal za úřad práce Jan Krch.

Prázdniny vyplňují prací středo i vysokoškoláci. „Brigádu sháním. Loni jsem byla v Duře a když to nevyjde letos, půjdu doplňovat zboží do supermarketu,“ řekla Barbora Pitulová (16). „Hledám práci s počítačem nebo technického zaměření. Zatím nic nemám,“ řekl budoucí vysokoškolák.

„Nám se hlásí spíše mladší kategorie studentů. Potřebujeme záskok ve dvojsměnném a nepřetržitém provozu, proto sháníme plnoleté. Ti, bohužel, nejsou,“ řekla personální šéfka strakonické Madety Jaroslava Slancová.

Strakonická Dura má plno, ČZ také. „Teď už jen studenty rozdělujeme podle profesí,“ řekla za personální oddělení Marie Pichlíková.

Výhodou jsou brigádníci, kteří se vracejí. Ti si místa hlídají. „Vědí, do čeho jdou a nepotřebují zacvičení, ale takové teď nemáme,“ zmínila se Slancová. „Nám už se studenti hlásí od půlky března. Většinou jsou to ti, kteří sem jdou poněkolikáté,“ poznamenal za vodňanské drůbežářské závody Radek Uhlík. To samé je i na poště. „Upřednostňujeme ty vysokoškoláky, kteří už tu byli. Někteří si zamlouvají práci od března, takže máme plno,“ uvedla Iva Tušerová ze strakonické hlavní pošty.

Jak je to s brigádníky na česání ovoce, čtěte zde.

Jak se mladým lidem daří sehnat práci na prázdniny? Anketu čtěte zde.