Strakonice – Se smyšlenou legendou, že přichází ze zdravotní pojišťovny a nese peníze manželce, navštívila v úterý 18. října v odpoledních hodinách neznámá žena 85letého muže ze Strakonic. Na základě toho ji také vpustil do svého bytu. Ona na stůl položila hotovost ve výši 7000 korun a dodala, že potřebuje vrátit tisíc korun. Senior tedy přinesl své úspory, ze kterých vzal tisícikorunu. Zbytek peněz vrátil na své místo v pokoji. Pachatelka tak zjistila, kde má muž uložené peníze a v nestřeženém okamžiku je odcizila. Po jejím odchodu zjistil, že mu chybí 9000 korun. V bytě zůstala pouze zmíněná tisícikoruna.

Celá událost ale měla ještě předehru. Seniora téhož dne dopoledne, když se vracel z nádraží, oslovil cizí muž. A to jménem a sdělil mu, že ho hledá již několik dní jedna zdravotní sestra a že za ním dnes přijde domů. Poté se rozloučili a každý pokračoval jiným směrem. Cestou domů seniora muž dohnal a šel s ním do místa jeho trvalého bydliště. Před domem mu řekl, že za chvíli přijde ona zdravotní sestra. Cizí muž zůstal stát venku a senior odešel domů. Když zazvonil zvonek u dveří, důchodce otevřel vchodové dveře domovním zvonkem a otevřel dveře u bytu. Do bytu přišla žena, která se představila jako zaměstnankyně pojišťovny.

V okrese Strakonice letos jde o druhý případ, kdy pod smyšlenou legendou pachatelé okradli seniora. Je možné, že pachatelé budou své triky zkoušet i nadále, proto je důležité připomenout některé stále opakující se informace a rady.

V případě výskytu či pohybu těchto osob informujte neprodleně policii na lince 158. I v případě, že se vám bude jednání cizích osob zdát podezřelé, neváhejte využít tísňovou linku, neboť svým oznámením ochráníte nejen svůj majetek, ale i majetek druhých.
 

Nejčastější historky:

Vydávání se za zaměstnance energetických společností, pojišťoven.
Předstírání potřeby na toaletu.
Vydávání se za „starého známého" (známý z podniku, nese vrátit peníze, které mu půjčil syn…).
Vydávání se za příbuzného.
Brusiči nožů – přístup k el. zásuvce.
Nabídka zboží (deky, fotoaparáty, parfémy, soutěže…) 


Rady policistů:

Nedůvěřujte neznámým lidem, nikoho cizího nevpouštějte do svého bytu.
Pamatujte, že zaměstnanci společností vám domů přeplatky ani žádné peníze osobně nepřinesou (složenka, převod na účet).
Nikdy hned neotvírejte dveře, nevíte-li, kdo je za nimi.
Pořiďte si panoramatické kukátko, které vám umožní dobře si návštěvníka prohlédnout.
Instalujte si na dveře bezpečnostní řetízek, který udrží dveře jen pootevřené, a tak můžete některé věci vyřídit bezpečněji.
Zvoní-li opravář, pracovník úřadu či jiných služeb (odečet plynu apod.), nechte si předložit jeho průkaz, nebo ještě lépe zavolejte na úřad nebo instituci, na kterou se pracovník odvolává. V případě jakýchkoliv pochybností trvejte na tom, že o nabízenou službu nestojíte.
Nepodléhejte lákavé vidině snadného zbohatnutí. Podomní nabídky výher v loterii nebo výhodných koupí odmítejte – v naprosté většině jde o podvod.
Všechny informace, které vám cizí osoba říká (např. že jej posílá váš příbuzný, ceny nabízených služeb či zboží), si nejprve ověřte!
Nikomu cizímu peníze nepůjčujte!