V onen den byla mezi hosty, kteří vyrazili v obci Rohozná na oslavu narozenin svého známého J.K. (45). Grilovačka na zahradě, něco k pití, prostě zakončení prima dne. Ovšem do okamžiku, než se kolem půlnoci rozhodla jít s přítelem domů a v cestě jí stál pes – slovenský kopov. „Shýbla jsem se a chtěla ho pohladit. Stejně, jako když jsme přijeli. Zakousl se mi do pravé tváře,“ zaznělo v pondělí 15. května z úst poškozené u okresního osudu.

Následoval převoz do strakonické nemocnice, kde ale podobná ošetření nedělají. Neúspěšná byla také cesta do Českých Budějovic, kde v pokročilou dobu nebyl k dispozici odborník na plastiku. Nakonec skončila na plastice v Praze.

Pes zaplatil životem

Obžalovaný J.K. vypověděl: "„Pes pobíhal po zahradě, ale byl klidný. Až k večeru jsem ho přivázal v přední části domu k traktoru,“ uvedl. Důvodem podle něj bylo, že přicházelo stále více lidí. Kolem půlnoci se ale pes objevil v místech oslavy. „Nevím, jak se uvolnil, nebo zda ho někdo pustil,“ pokračoval J.K. Jeho přítelkyně I.H. ve své výpovědi podotkla, že: "Pes byl v pohodě dokud se neobjevilo víc lidí." Také ona netuší, jakým způsobem se pes uvolnil.

Slovenský kopovVelice vytrvalý a ostrý pes. Nevyžaduje žádnou zvláštní péči, kromě dostatku pravidelného pohybu. Majitel by s ním měl podnikat dlouhé procházky. Také by měl být kladen důraz na výcvik z důvodu zkrocení jeho temperamentní povahy, což vyžaduje pevnou ruku.

Poškozená A.K., která přišla na oslavu se svým přítelem kolem 20. hodiny, uvedla, že v té době opravdu pes pobíhal po zahradě. „Pohladila jsem ho, vše bylo v pořádku. Potom ale zmizel a později jsem zjistila, že je uvázaný,“ vzpomíná. Stejné gesto o několik hodin později už mělo fatální dopad. Následkem je několik operací, další budou následovat. Žena je také v péči psychologa.

Ve stejném duchu vypovídali i svědkové události. „Oslava probíhala normálně. Psa jsem viděl uvázaného, ale kolem půlnoci byl zase volný,“ uvedl přítel poškozené F.K.

Ještě před osudným večerem 27. srpna 2016 pes zaútočil na člověka dvakrát. Po loňském případu ho nechal J.K. utratit.

Soudce Tomáš Uldrich po dohodě se státní žalobkyní Miroslavou Prokešovou, zmocněncem poškozené Janem Úlehlem a obhájcem Stanislavem Vachtou odročil na 21. července. Důvodem je získání vyjádření od příslušné pojišťovny ohledně případného finančního krytí.