„Je to jedna z nejpozoruhodnějších událostí týmového sportu v Rakousku,“ uvedly linecké OÖN. Přihlášeno je 151 osmičlenných týmů, tedy 1208 závodnic a závodníků. Trasa měří 184 kilometry, má 3405 metrů převýšení a vede přes osm vrcholů Mühlviertlu převyšujících 1000 metrů (v regionu je těchto „kopečků“ skoro třicet). Závod je štafetový, týmy staví na každý úsek jiného závodníka.

V první etapě poplavou aktéři z Horní Plané do Bližší Lhoty, tedy 770 metrů (na dolním snímku). Tam odstartuje druhá etapa, výběh přes Novou Pec na Plechý (15,7 km, 655 metrů převýšení). Na jeho vrcholu (1244 m) převezmou štafetový čip jezdci na horských kolech ke sjezdu do Schwarzenbergu, dále přes Zwieselberg k dalším „tisícovkám“ Smrčině a Medvědímu kámeni. Kolem Vítkova kámenu vjedou do Čech a po celkových 70 kilometrech dorazí do Weigetschlagu.

Start k plavbě přes Lipno.Zdroj: Deník/repro

Tam další aktéři - „pěšáci“ absolvují desetikilometrový okruh s výstupem na Sternstein (1125 m), povinně s nordicwalkingovými holemi. V pátém úseku čeká cyklisty na cestovních kolech 72,5 kilometru s přejezdem nejvyššího horského pasu Horních Rakous Köblbergu (1044 m) do Sandlu. Vystřídají je jezdci na MTB k výšlapu po sjezdovce a k další předávce v Mitterbachu (6,6 kilometru, 192 výškových metrů). Odtud poběží vytrvalci 10 kilometrů do Zelletau a finišmani pak donesou čipy „dirtrunem“ překážkami a vodními příkopy bývalého vojenského cvičiště do cíle na výstavišti ve Freistadtu. Tam by první měli dorazit podle OÖN kolem 14. hodiny, očekáváni třemi tisícovkami diváků…

„Jeden vezme tuto výzvu celou na sebe – Christian Auer (40) z Freistadtu, účastník loňského havajského triatlonu, poběží Mühlviertel8000 sólo,“ uvedl linecký list. Jeho akce sleduje charitativní cíl – sponzoři si mohou koupit libovolný počet kilometrů, které zdolá, nejméně po deseti eurech za jeden. Výtěžek připadne ve prospěch sociálně pedagogického domova společensky znevýhodněných dětí v Sandlu – umožní koupit pro ně dvě až čtyři jízdní kola.

Loni závod vyhrál tým „Hotel Guglwald bewegt“ v čase 7:25:14 hodiny, nejpomalejší družstvo bylo skoro sedm hodin zpět. Podrobnosti na www.muehlviertel8000.at.

Omezit poslancování?

Linecký Volksblatt zaznamenal návrh předsedy strany NEOS Matthiase Strolze, podle něhož se doba výkonu funkcí v Národní radě nebo ve vládě má omezit: u poslanců na maximálně patnáct let, tedy tři volební období, u ministrů na deset let. Tím by se podle něho mělo zabránit „zatvrdnutí“ mocenských struktur v politice.

Augsburg má svátek

Když má město Augsburg svátek…Zdroj: Deník/repro PNP

Lidé třetího největšího bavorského města Augsburgu v úterý 8. srpna nemusejí pracovat. Všechny obchody, kanceláře, úřady a továrny jsou zavřeny, město slaví ve spolkové republice ojedinělý městský, státem uznaný, svátek „vysokého míru“. Odvozuje se od „westfálského míru“, jímž byla ukončena třicetiletá válka a s ní spojené utlačování protestantů. Ti augsburští jej poprvé slavili v roce 1650 a vynechali jej jen za druhé světové války. Každé tři roky město při této příležitosti uděluje společně s evangelicko-luteránskou církví v Bavorsku Mírovou cenu dotovanou 12 500 eury. K jejich laureátům patřili například Michail Gorbačov (2005) a prezident SRN Richard von Weizsäcker (1994).

„Hlavním bodem oslav je ale polední společné ,mírové stolování´ na Radničním náměstí, při němž se kolem dlouhých stolů sesedá mnoho občanů ke společné konzumaci donesených jídel,“ uvádí PNP a připomíná atmosféru těchto událostí.

Kočky mají svůj den

Také Mia má v úterý svůj světový den.Zdroj: Deník/repro PNP

Kočky, které v úterý 8. srpna mají svůj světový den, jsou nejoblíbenějším domácím zvířetem v Německu – žije jich tu 13,4 milionu ve 22 procentech domácností. Následuje 8,6 milionu psů v 17 procentech domácností. Deník PNP k této příležitosti vyhlásil čtenářskou soutěž. Na snímku je Mia z Hauzenbergu v okrese Pasov.