V oblasti Pochermühle u Lindbergu se v sobotu měl dravec přiblížit až na několik metrů otci se synem, kteří byli na procházce v lese – choval se prý agresívně a vrčel. Když se vraceli k autu, údajně je následoval. Podle Leibla to byl stejný vlk, který se ve stejné oblasti přibližoval jinému člověku se psem. „To jsou situace, které jsme nechtěli,“ uvedl ředitel. Další návštěvníky ale od procházek výslovně neodrazoval, z jejich hlediska prý není žádné akutní nebezpečí, dodal list.

Park se dál pokouší vlky „dostat“ živé, ale i Leibl připouští, že to bude těžké a velkou roli v tom budou hrát i náhoda a chování zvířat. Po kusu od Pochermühle už podruhé stříleli uspávací puškou, ale podruhé netrefili. K účinnému zásahu je třeba přiblížit se k šelmě na 20-25 metrů a pokud možno nemá foukat vítr, protože ten rychle mění dráhu střely, vysvětluje PNP.

Druhou cestou je pokus vlky „nachytat“. Do oddělené obory byly nakladeny jako pěst velké kusy syrového hovězího masa. Pokud by k nim vlci zaběhli, vrata by strážci pomocí lana spustili. Na maso šelmy lákají i další živé pasti, z nichž některé si podle pasovského deníku vypůjčila správa od Národního parku Šumava.

Řada občanů informuje správu o zahlédnutí vlků. „Jeden z nich zřejmě překročil hranice do Čech, naposledy byl spatřen na Špičáku,“ uvedl list. Předpokládá se, že další dva jsou v oblasti Velkého Falkensteinu, tedy asi tři kilometry od české hranice. Až na zmíněného „pendlera“ se ostatní pohybují v okruhu asi deseti kilometrů kolem infocentra parku, Hausu zur Wildnis. To zvyšuje šanci na odchyt alespoň některého z nich. Od pondělka je bavorský park opět regulérně otevřen veřejnosti, určité oblasti jsou ale zajištěny.

Týmu kolem Leibla dělá starosti i možnost, že se vlci z výběhu sblíží s vlky v přírodě, kteří se v regionu opět usadili. Je možné, že některý z „uprchlíků“ nebyl sterilizován, a pokud by se pářil, je prý nebezpečí, že jeho potomci převezmou jeho mustr chování – tedy nebudou mít přirozenou plachost před lidmi, píše PNP.

Odpor veřejnosti

Správa parku čelí po zastřelení prvního vlka masivní kritice především ochránců zvířat. „Očekávali jsme, že na internetových fórech bude vedena intenzivní diskuse, ale nepočítal jsem s tak silnými a tak nedůvodnými, zčásti urážlivými vyjádřeními,“ řekl Leibl. Od soboty běží na petiční platformě change.org petice pod titulkem „Nezabíjejte uprchlé vlky! Každá minuta je důležitá!“ podpisová akce určená bavorské ministryni životního prostředí Ulrike Scharfové a Leiblovi. „Požadujeme, aby vlci, které se nepodaří chytit, mohli žít ve volnosti. Kde jinde než v národním parku je pro ně dost místa!“ stojí v petici, kterou do úterního poledne podepsalo 20 617 lidí, jak náš list zjistil

Nevoli nad postupem parku vyjadřují lidé i jinak. Jan Turner, který mimo jiné organizuje semináře o přírodě a prohlídky s průvodcem v Bavorském lese, po odstřelení vlčice veřejně oznámil, že už jako průvodce parku nebude k dispozici. „Je neslučitelné s mým svědomím, abych pro tuto instituci dále pracoval,“ napsal. „Tady je provozována zoologická zahrada, aby byli přilákáni turisté, a zvířata jsou tady chladnokrevně zabíjena, když – byť nedobrovolně – přičichnou ke troše volnosti a přírody, kterou jim ,národní park´ má zajistit ze zákona…“ Jedna uživatelka na to reagovala slovy: Respekt! Člověk se srdcem! Další se připojila: Klobouk dolů před lidmi s charakterem!… Mario S. reagoval na rychlé zastřelení prvního vlka: To je více než komické, jak rychle se vlci najdou, když se smějí zabíjet…

V úterý odpoledne přišla zpráva o zastřelení dalšího uprchlého vlka. Byl spatřen v prostoru Frauenau (okr. Regen). „Je nám líto, že odchycení v tomto případě nebylo možné,“ řekl v PNP zástupce ředitele parku Jörg Müller. Vlk se pohyboval příliš rychle a byl příliš vzdálen, než aby mohl být omámen narkotizační puškou.

Herec obohatí Pasov

Herec a kabaretiér Ottfried Fischer (63), známý například i z česky dabovaných detektivních seriálů, se chce přestěhovat z Mnichova do Pasova, uvedly PNP. Rodák ze samoty Omatsöd odešel do hlavního města v roce 1977. „Dům, kde chce v Pasově bydlet, patřil jeho prarodičům, u nichž herec trávil mnoho času do svých pěti let,“ napsal list. „Ještě ale nechce odpočívat, hodlá v Pasově vytvořit kulturní centrum a plánuje vlastní talkshow.“.

Cizinci léčí v Bavorsku

Počet zahraničních lékařů v Bavorsku roste, píše PNP. Čísla zemské lékařské komory uvádějí, že koncem září tu pracovalo 8639 doktorů medicíny z ciziny. To bylo o skoro devět procent víc než rok předtím. Pět tisíc jich přišlo z jiných států EU, ale meziročně o 16 procent přibylo i odborníků ze zemí mimo unii. Podle komory je 12 % „přespolních“ lékařů z Rakouska, 9 % z Rumunska a 5 % z Maďarska. Silně jich přibývá i ze Sýrie – těch loni bylo v Bavorsku 247, letos už 337.

V rozhovoru pro pasovský deník uvedla ministryně zdravotnictví Melanie Humlová, že je celostátně třeba zvýšit počet studijních míst na medicínách. Na tyto fakulty chce 60 000 německých maturantů, ale k dispozici mají jen 11 000 studijních míst, zatím co v zemi se zvětšuje nedostatek lékařů. „Každý devátý lékař v Německu je momentálně ze zahraničí, během sedmi let se jejich počet zdvojnásobil. Jakých dalších varovných signálů je ještě třeba?“ ptá se list, a ministryně prohlásila, že „konají“ - v Augsburgu bude se zimním semestrem 2018-19 otevřena nová fakulta se 252 studijními místy a bavorského příkladu následuje i Severní Porýní-Vestfálsko. Další země by prý měly konečně taky začít…

Víc dovážejí

Rakousko sice silně zvyšuje svůj export, ale importy rostou ještě rychleji, zaznamenaly OÖN. Deficit zahraničního obchodu od ledna do července stoupl meziročně z 1,85 miliardy eur na 2,79 miliardy. Vývoz se sice zvýšil o 7,9 procenta na 82,32 miliardy, dovozy ale byly vyšší o 8,9 procenta – za 85,12 miliardy.

Asi 70 procent zahraničního obchodu Rakouska je se zeměmi EU – do nich směřovalo letos 57,71 miliardy (+8,3 %), import z nich pak činil 60,09 miliardy (+7,6 %). Deficit sousedů s EU tak lehce poklesl na 2,38 miliardy eur.

Energie s visačkou původu?

Rakouský energetický regulační úřad E-Control sdělil, že všech 125 dodavatelů elektřiny předložilo pro veškerý proud spotřebovaný loni v Rakousku – 31 470 Gwh - doklady o jeho původu, píší OÖN. Z toho prý téměř 87 % pocházelo z obnovitelných zdrojů, 12,9 % z fosilních – plynu, ropy nebo uhlí. Jadernou energii „neprozradil“ žádný z dokladů.

Podle nich 70 procent dodané energie připadlo na Rakousko (předloni 65 %), 21 % na Norsko. Zbývající certifikáty přišly z Francie (2,49 %), Finska a Nizozemska (po 1,92), Německa, Švédska, Slovinska, Dánska, Švýcarska a Itálie. „V Rakousku už není žádný ,šedý´ elektrický proud, tedy proud bez průkazu původu,“ píše linecký list. Předseda představenstva E-Control Andreas Eigenbauer zmínil, že „Rakousko přesto dostává částečně jaderný proud ze sousedních zemí, a ne eko-proud z Norska, o němž si dodavatelé koupili doklady“.

Budky od dětí pro netopýry

Společně pro netopýry.Zdroj: Deník/repro PNP

Koncem září se v Haidmühle sešli žáci základních škol z Haidmühle a Volar, aby v rámci projektu Interregu společně vyráběli schránky, v nichž by pak měli žít netopýři, napsala PNP. Týmy tvořilo vždy po jednom dítěti z každé zúčastněné školy. „Žáci se znali, protože už v červnu stavěli společně v Křišťanově několik krmelců pro srnčí,“ uvedl list.

Nynější protinávštěva s učitelkami Petrou Komárkovou a Ivou Harvalíkovou byla zcela ve znamení netopýrů. Bavorský koordinátor projektu Manfred Pöschl ze svazu myslivců a jeho česká kolegyně Vladimira Vyhnálková žáky seznámili s plánky schránek a Johannes Matt, volný spolupracovník Národního parku Bavorský les, jim v češtině a němčině objasnil způsob života těchto letců a jejich strategii lovu. Společně vyrobené „budky“ budou rozmístěny na vybraných místech v okolí školy v Haidmühle. „Kontrola, zda jsou také využívány, bude pravděpodobně v příštím roce,“ uvedla PNP.

Řídí zdrogovaní

Letos v prvním pololetí bylo ve Vídni předvedeno před úřední lékaře 598 osob podezřelých z užití zakázaných přípravků při řízení motorových vozidel. 515 z nich mělo pozitivní nález a byli oznámeni k sankčnímu řízení. Ve stejném období dopadla exekutiva v hlavním městě také 2057 řidičů pod vlivem alkoholu, uvedly OÖN. K tomu bylo provedeno více než 200 000 předběžných kontrol. „Předtesty“ na drogy se teprve zkoušejí, píše list. Zatím tedy „odchyt“ nezodpovědných závisí na zkušenostech a „školeném“ zraku úředníků.

Vrchol sezóny koncertů

Češi sklidili u sousedů ovace.Zdroj: Deník/repro PNP

Kurátor podpůrného spolku Zámek Buchenau v obci Lindberg v Bavorském lese označil sobotní vystoupení violistky Kristiny Fialové a violoncellisty Petra Nouzovského za vrchol koncertní sezóny 2017, a podle PNP nepřeháněl. List velice chválí například jejich přednes Humoresky Antonína Dvořáka, určené vlastně pro klavír, zahrání Dua No. 1 koncertu přítomného Romana Haase (37) z Klatov, který „tradiční techniky nasazení a harmonie obohatil o nové, téměř jazzové prvky“, i další uvedené skladby s posledním oficiálním Montiho čardášem, při němž Kristina Fialová doprovodila partnera na klavír - „velkolepý ohňostroj na závěr rovněž grandiózního večera“, konstatoval pasovský list.