Paní, nadšená milovnice koní, v minulosti pečovala jako opatrovatelka o klisnu islandského plemene Danu na dvoře Wittinghofu v Langenzennu. Když se personál kliniky krátce před smrtí pacientky dozvěděl o jejím posledním přání, rozhodl se mu vyhovět a zařídit ještě jednou kontakt umírající s oblíbenou klisničkou. Majitelka Dany okamžitě souhlasila a dovezla ji v přepravníku do dvora 15 kilometrů vzdálené kliniky, personál zase přivezl z pokoje stanice nemocnou. „Ačkoliv byla už hodně slabá, přítomnost koně vnímala a viditelně se z ní těšila,“ napsala PNP. V přítomnosti své rodiny Danu ještě naposledy pohladila po nose…

„Něco takového není otázkou peněz, je to srdeční záležitost,“ řekl Josef Rauch z paliativní stanice. „Koně byli její život…“

Nemocnice zveřejnila příběh před týdnem na facebooku s poděkováním především jezdecké stáji, která Danu neprodleně na kliniku dopravila. Stránka sklidila už přes 15 000 „liků“ a o dojemném setkání informaly mj. televizní stanice ARD, RTL, Sat1 a psal Bild. „Neplánovali jsme ten moment jako mediální záležitost a normálně o takových věcech neinformujeme, ale chtěli jsme poděkovat jezdecké stáji a ukázat, jak důležité paliativní stanice jsou a co je na nich možné,“ říká Rauch. „A také jak důležité jsou otevřené uši a srdce jiných lidí pro naše pacienty a pro nás samotné…“

O pětinu méně jablek?

Letošní úroda jablek v Evropské unii je nejhorší za posledních dvacet let, napsaly OÖN. Organizace World Apple and Pear Association (WA/A) vychází z toho, že bude sklizeno 9,3 milionu tun jablek, tedy o pětinu méně než loni. Zavinily to mrazivý duben a nadprůměrně horký červen.

„To je patrné i v Rakousku,“ říká Heimo Strebl, ředitel sekce ovoce ve svazu producentů ovoce a zeleniny v Horních Rakousích. Odhaduje, že úroda bude letos dokonce o třetinu nižší než v normálních letech, tedy kolem 65 000 až 70 000 tun. Pro rakouské „jablkáře“ je to druhý špatný rok za sebou – loni sklidili kvůli škodám ze sněhu a mrazů jen 40 000 tun jablek. V celém Rakousku se urodí normálně 150 000 až 200 000 tun. 85 procent jablek pochází ze Štýrska, kde letos počítají s až 70procentním úbytkem. Některé regiony hlásí totální škody.

Neúrodou jsou postiženy i další evropské země. V Německu budou ztráty činit údajně až 46 procent – místo 803 000 tun tu sklidí odhadem 550 000 tun. Polsko, největší producent jablek v Evropě, otrhá 2,87 milionu tun, o třetinu méně než v roce 2016, a Itálie s 1,76 milionu tun o čtvrtinu méně, odhaduje WAPA.

Jubilejní podzimní veletrh

Zemědělský a podzimní veletrh v Riedu letos slaví 150 let trvání a je tedy nejstarším v Rakousku, napsaly OÖN. Koná se do neděle. Výstavu novinek z agrárního sektoru doprovázejí další přehlídky a akce. Letos poprvé je vstup do areálu a do zábavného parku celodenně zdarma. Mezi atrakcemi je také první hornorakouský řetízkový kolotoč z roku 1938, uvádí list. V neděli bude ve festivalovém stanu den dechovek s půllitrem piva za 5,20 eura.

Našli „putovní“ Polo

Při kontrole v blízkosti hranic narazili pátrači policie ve Zwieselu na „upravený“ VW Polo, píše PNP. V úterý dopoledne zastavili vozidlo přihlášené v České republice a při tom narazili na různé nesrovnalosti. Rešeršemi v policejních systémech a šetřením u firmy VW byla zjištěna originální čísla karosérie. „Jak se ukázalo, bylo Polo už v roce 2007 odcizeno v Čechách, pak zjevně upravováno a v mezidobí nejméně čtyřikrát prodáno,“ uvedl pasovský list. Další šetření převzala kriminálka v Deggendorfu.

Šplhounka

Vylezla na 33 přepravek.Zdroj: Deník/repro

Přátelé přírody ve Freistadtu uspořádali mistrovství města v lezení po přepravkách nápojů. Absolutně vyhrála 12letá Sophie Ahornerová z Gutau, která zdolala 33 bedniček, než se „komín“ pod ní rozhoupal a spadl. V kategorii do 10 let byl první Simon Ahorner s 25 bednami.

Vyjížďka s Merckxem

Dva cyklistické termíny z Rakouska. Ve Fuschlu am See bude v neděli od 10 h Merckx Clasic na 63, 106 nebo 169 kilometrů, v sobotu předchází vyjížďka VIP s Eddym Merckxem na 35 km, jejíž výtěžek připadne na výzkum míchy. Více na www.fvb@fuschlseeregion.com. V Marchtrenku bude otevřené rakouské mistrovství v trialu jednokolek (v sobotu14, neděle 9.30). Více na www.flyin-unis.at.

Žena píská bundesligu

Zvládne v neděli bundesligu?Zdroj: Deník/repro PNP

Bibiana Steinhausová, 38letá policistka z Hannoveru, vysoká 180 cm, bude v neděli řídit jako první žena v historii utkání fotbalové bundesligy Hertha-Brémy.

Po deseti letech působení ve II. lize, kde odpískala 80 utkání, a rozhodování na ženských mistrovstvích světa 2011 a 2015 a na olympiádě 2012, po šestinásobném vyhlášení za rozhodčí roku byla povýšena mezi 24 sudích pro nejvyšší domácí soutěž mužů.

„Na hřišti s ní nemají profesionálové zpravidla žádný problém,“ píše PNP a zmiňuje jako výjimku prohlášení Kerema Demirbaye, tehdy hráče Fortuny Düsseldorf a dnes reprezentanta, když ho Steinhausová vyloučila: „Ženské nemají v mužském fotbale co dělat!“ - Blamoval jen sám sebe, dostal pětizápasový trest a navíc musel odpískat jedno utkání žen, dodává PNP. Na druhé straně třeba Ilkay Gündogan z Manchesteru City, bývalý hráč Dortmundu, po jejím povýšení řekl: „Nová kapitola vždycky potřebuje někoho, kdo bude mít odvahu ji psát.“

Pasovský list závěrem dodává: „Dlouho se na bundesligu připravovala. Být rozhodčím na této úrovni je výkonnostní sport. Za 90 minut sudí naběhají zhruba jedenáct kilometrů. Steinhausové její čas málem utekl. Teď, když je úplně nahoře, mluví o ,skvělém úkolu a obrovské výzvě´…“