.„Nebezpečím pro rostlinu je, že její květy trhají ve velkém lidé zjevně ,na kšeft´ ," píše deník PNP. „Biolog Karel Kleijn ze Svazu ochrany přírody, který tyto plochy opatruje, si je jist, že dva případy z poslední doby rozhodně nebyly ,čisté´- na pastvině u Bischofsreutu, kterou svaz s velkou snahou a za vysokých nákladů celá léta opatruje jako refugium vzácných druhů rostlin, pozorovala například členka městské rady osoby se dvěma a třemi pytli plnými těchto květů."
Na Kleijnův dotaz potvrdil expert ochrany přírody okresního úřadu, že upozornění na takové „obchodní" sběry bylin v Bavorském lese i na Pasovsku jsou skutečně vážná. Odběrateli jsou podle něho lékárny, které z květů získávají lékařské přípravky. Z arniky vyrobené masti jsou po staletí známy jako přírodní prostředek proti bolesti, zmírňující například záněty kloubů.
„Sklízení takových rostlinných druhů stojících pod zvláštní ochranou je přísně zakázáno, hrozí za ně citelné pokuty," uzavírá list. „Pokud jsou květy utrhány, nemohou se rotliny už množit a jejich stav je ohrožen," vysvětluje. „Kdo by měl poznatky o takové činnosti, měl by se obrátit na policii."
Trhání malého množství arniky pro vlastní potřebu je trpěno, ale i tady Kleijn prosí o ohleduplnost a naznačuje alternativy pro přírodní bylinu, která se stává vzácnou: „Kdo má potřebu, tomu radím pěstovat americkou arniku, která roste v zahradách a má stejné účinné látky," říká biolog v PNP.

Nesměla kojit v restauraci

Na facebooku se zlobil otec z Vídně na to, že jeho rodina byla vykázána z lokálu schönbrunnského koupaliště v Hitzingu. Personálu podle něho „nesedělo", že jeho přítelkyně chtěla v restauraci kojit dvanáct týdnů starou dcerku. „Číšník nám na dotaz řekl, že jde o pokyn managementu a že kojení vyvolává veřejné pohoršení," sděloval příspěvek zveřejněný na sociální síti. Rodina poté stornovala objednávku a odešla.
„Chceme vyjádřit hluboké pobouření a absolutní nepochopení toho, že se něco takového může stát v Rakousku v roce 2017. Jsme šokováni tím, že my jsme sice mohli v lokále jíst, ale ne naše dcera. Kojení by nemělo být zakazováno nikdy, o to je takové nařízení na veřejném koupališti absurdnější," psal autor.
Provozovatel restaurace ve svém vyjádření uvedl: „Samozřejmě kojení nezakazujeme, ani nejmladší hosté u nás nemají hladovět, ale přesto při něm očekáváme určitou diskrétnost." V minulosti si prý jejich návštěvníci stěžovali na „extrémně volnomyšlenkářské kojení". Navíc byl onen otec údajně oděn jen do trenýrek, „což neodpovídá ošacení předepsanému v restauraci".

Fantastika za humny

Skupina Kallidad míří do Freistadtu.Zdroj: Deník/repro

V pátek a v sobotu bude ve Freistadtu podeváté festival pouličního umění „Fantastika", píší OÖN. Artistická, ohňová a hudební vystoupení v ulicích starého centra bude předvádět na šedesát umělců z celého světa. Má být mezi nimi pětinásobný držitel světových rekordů zapsaných do Guinnessovy knihy Viktor Rubilar, předvádějící triky s fotbalovými míči, program ale obohatí i domácí, například percussion-combo „Los Krachos".
Festival začne v pátek v 15.30 průvodem všech účastníků vnitřním městem k Hlavnímu náměstí, kde v 16 hodin starostka Elisabeth Paruta-Teuferová přehlídku zahájí. Poté až do 23.30 „obsadí" umělci celé centrum. V sobotu budou vystupovat od 15 do 24 hodin. Vstupné se nevybírá, „umělci ale prosí o typické ,kloboukovné´, ze kterého žijí", dodávají OÖN. Program je na www.facebook.com/festivalfantastika.
Na snímku je kapela Kallidad.

Rekordně „větrníků"

V Bavorsku bylo od ledna do března připojeno do sítí tolik nových větrných elektráren jako dosud nikdy, píše PNP. V prvním čtvrtletí jich bylo uvedeno do provozu 50, což je podle Raimunda Kamma, zemského předsedy spolkového svazu WindEnergie, rekord.
Pasovský list připomíná, že nových zařízení v budoucnu tolik přibývat nebude. O povolení 48 letos spuštěných bylo zažádáno už předtím, že vláda k rozhodnému 4. únoru 2014 velmi ztížila nové stavby těchto zdrojů v Bavorsku tzv. pravidlem 10H. To říká, že minimální odstup „větrníku" od nejbližšího obydlí musí být alespoň desetinásobkem výšky umístění rotoru.
V roce 2016 bylo v celém Bavorsku zažádáno o 43 nových povolení, zatím co jen v prvním čtvrtletí 2014 jich ještě bylo 150. „Kamm opakovaně vytýká bavorské vládě, že torpediuje energetickou obrátku," uzavírá PNP.

Ve Freyungu bude veselo

Šestidenní lidová slavnost začne v pátek 30. června v dolnobavorském okresním městě. Od 16 hodin bude na náměstí koncertovat městská kapela a místní ostrostřelci svátek „odpálí". V 17 hodin vyjde od zámku Wolfstein slavnostní průvod na Festivalové náměstí. Celý týden má bohatý program s muzikou, chuťovkami všeho druhu, tombolami, sedmnáct metrů vysokou věží pro bungee, různými pouťovými atrakcemi, třeba Coco Bongo, což je dvoupatrové skleněné bludiště, do něhož je zvenku vidět… Neděle je letos dnem dechovek, které se budou střídat od 10.30 do 18 hodin, a po 22. hodině začne velká laserová show. Pondělní dopoledne bude patřit zdravotně postiženým, úterý dětem, ale také krojovaným, ve středu slavnost „dohrají" kapely různých žánrů.

Učí se poznávat sousedy

Sousedé na společném výletě.Zdroj: Deník/repro PNP


Města Grainet a Prachatice, které loni slavily 20 let partnerství, si smluvily organizování pravidelných společných výletů střídavě v obou regionech s cílem bližšího poznání sousední země a jejích lidí. Záměr podporuje euregio.
„První poznávací den se konal v Čechách," napsala PNP. „35 grainetských a 15 prachatických občanů se vydalo na cestu, které se zúčastnili i starostové Martin Malý a Kaspar Vogl. Zavítali mimo jiné na vodní nádrž Římov, kde si mohli prohlédnout elektrárnu pod hladinou, navštívili Budějovický Budvar, zámek Kratochvíli atd. Podruhé partneři zamířili na druhou stranu hranice. Tentokrát společně cestovali v opačném počtu – 35 lidí z Prachatic, 15 z Grainetu, opět včetně vedení měst. Navštívili Řezno a památky v okolí, Seznámili se s obtížnou rekonstrukcí starého kamenného mostu, apod. Na podzim se uskuteční třetí poznávací den."

Dál telefonují za volantem

Rakouská policie loni pokutovala 105 589 řidičů za telefonování při jízdě, napsaly OÖN. Jak připomněl automotoklub, každých pět minut byl tedy přistižen jeden hříšník. Čtvrtina přestupků se stala ve Vídni. V Horních Rakousích bylo zjištěno 11 331 volajících řidičů. Podle průzkumu Kuratoria pro dopravní bezpečnost hovoří denně 900 000 řidičů ve vozidlech bez hands free, což znamená, že přistižen je jen každý třítisící. Rakouské pokuty za tento přestupek jsou podle kuratoria příliš nízké – 50 eur, zatím co například ve Slovinsku je to 120 eur, ve Francii nejméně 135, v Itálii nejméně 160 a ve Španělsku nejméně 200 eur.
Za řízení pod vlivem alkoholu bylo v Rakousku loni stíháno 27 898 řidičů.