Linec - Mezi roky 2010 a 2015 zavřela třetina hornorakouských gastronomických podniků, napsaly OÖN.
Šetření lineckého profesora ekonomie Friedricha Schneidera na zadání hospodského a literáta Güntera Hagera jasně pojmenovalo příčiny – restaurace už se zkrátka nevyplácejí. Z bilancí a kalkulací malých, středních i velkých podniků Schneider zjistil, že návštěva hostince v této spolkové zemi mezi lety 2006 a 2016 podražila o asi 25 procent. Přitom hospodští sami z toho nic nemají – rentabilita jejich zařízení v uplynulém desetiletí výrazně poklesla. Před deseti lety byla v průměrném hostinci ještě kolem deseti procent, dnes není ani dvouprocentní, říká profesor Schneider.
Na příčiny ukazuje vývoj různých nákladů. Materiální se prakticky nezměnily, cena potravin a nákupní cena nápojů zůstaly stejné, také v nájmech nebo v úrocích, provozní náklady a správní výdaje se změnily jen málo. Zato výrazně vzrostly personální náklady, ukazuje studie. Při obratu 1000 eur stouply v malých podnicích o 26,8 procenta. Je to ale šalebné. Zattím co hrubé příjmy zaměstnanců za deset let vzrostly o 46,7 procenta, jejich čistá mzda jen o 28,85 procenta. Daň ze mzdy přitom prudce stoupla. Podíl čistých mezd na celkových nákladech během deseti let dokonce poklesl z 54,2 na 47,4 procenta, zjistil Friedrich Schneider a zadavatel analýzy Günter Hager uzavírá: „Pak se nelze divit, když si hospodský třikrát rozmýšlí, jestli chce svůj podnik předat následníkovi, nebo jej nástupci ani nechtějí."
Mluvčí hornorakouských gastronomů Thomas Mayr-Stockinger se pak ptá, zda si je stát vědom toho, že dělá služby příliš drahými. „Chce snad všude samé samoobsluhy?!" ptá se. „A když si k tomu vezmeme ještě zátěže jako registrační pokladny a zákazy kouření, sud už přetéká…"

Vedla třídu pod závorami – beztrestně

Pracovní soud ve Vídni rozhodl, že 42letá učitelka, která loni 28. června se třemi kolegyněmi vedla 83 žáků přes již zavřený přechod železničního přejezdu v Leobendorfu a kvůli tomu ji vedení školy propustilo, musí být znovu přijata, napsaly OÖN.
Podle soudu udělala co mohla, aby děti dostala z nebezpečné situace. Tehdy po školním výletě na hrad Kreuzenstein chtěla skupina ještě bezpodmínečně stihnout vlak, který už stál v zastávce. Závory už byly spuštěny, ale učitelé, žáci a doprovodný personál je podlezli. Krátce poté projel zastávkou rychlík. Svědek události informoval policii, uvedl linecký deník.

Zpěváčci do Mexika

Ze St. Florianu za velkou louži.Zdroj: Deník/repro

Světoznámý chlapecký pěvecký sbor St. Florianer Sängerknaben vyrazil ve středu na třítýdenní turné do Mexika. Cestuje tam už potřetí, píší OÖN.
24 současných a 12 bývalých zpěváků absolvuje patnáct velkých koncertů. Turné bylo připravováno rok. Velkou část organizuje Leopoldine Ganserová, Linečanka, která se už přes 20 let angažuje při rozvojové pomoci Mexiku. „Ta také umožnila vyvrcholení turné – 5. července večer vystoupí ,Knaben´ v koncertní síni Musea Soumaya v hlavním městě Mexiku. Mezi diváky má být také čtvrtý nejbohatší člověk světa Carlos Slim," popisuje deník. Na druhé straně zpěváčci neopomenou ani ty nejchudší z chudých – zazpívají ve školách nebo na ulicích.
„Zatím co rodiče jim ještě jednou před odjezdem kontrolují kufry (,Podívej, tady máš hroznový cukr, kdyby ti bylo špatně…´,), berou kluci v sombrerech cestu očividně na lehkou váhu – v zájezdech se už vyznají, právě se vrátili z Kazachstánu a mnozí byli loni v Číně," dodává list.

Oživují stará řemesla

Spolek Mühlviertel Kreativ v Kefermarktu chystá na 2.-4. srpen tvůrčí dílny na zámku Weinberg. „Chceme vytvářet povědomí o hodnotě starých řemeslných technik, kterým hrozí zapomenutí," říká předsedkyně spolku Christa Oberfichtnerová v OÖN. Akce navazuje na seminář na toto téma, který loni přilákal do Mühlviertlu účastníky z celého Rakouska. „Celý projekt zprostředkovávání starých znalostí a tradičních řemesel je rozložen do tří let jako trvalý příspěvek k identitě kraje," říká předseda Leader-regionu Mühlviertel Kernland Erich Traxler. Proto také tato organizace nadcházející tvůrčí dílny finančně podporuje.
Také letos pořadatelé nabízejí seznámení se zvlášť vzácnými řemesly. Hedwig Huber z Lasbergu bude učit háčkovat sáčky na peníze, které se nosily ke kroji, Rita Netzbergerová zase ukáže šití skládaných zvýrazňujících doplňků krojů, tzv. žabích hubiček, Karl Katzinger z Weitersfeldenu předá umění kosení, u Hanse Pammera z Hirschbachu se zájemci budou učit písmu kurrent a číst staré texty, další lektoři nabídnou úpravu starých židlí a pletení nových či výrobu slaměných pantoflí… (www.schloss-weinberg.at, www.muehlviertel-kreativ.at).

Začal Týden sousedů

Ze zahájení Týdne sousedů.Zdroj: Deník/repro PNP

V Bavorské Železné Rudě začal ve středu v Muzeu lokální dráhy Týden sousedů, společná přehlídka Dolního Bavorska, Horní Falce, Horního Francka, Plzeňského, Karlovarského a Jihočeského kraje. Jak řekl Hans Eibauer z Centra Bavaria Bohemia, jde o vrchol projektu Kulturní region Bavorsko-Čechy 2017. Zahájení se zúčastnili i ministři Markus Söder a Karla Šlechtová.
„Nejsme tady na kraji Bavorska nebo Čech, jsme uprostřed Evropy," řekl Söder s odkazem na silné metropole Mnichov a Prahu. Zvláštní dík vyslovil všem, kdo se od otevření hranic zasadili od dobré přátelství sousedících zemí. Jeho ministerstvo se rozhodlo podpořit projekt kulturního regionu 200 000 eur. Karla Šlechtová zmínila, že společným cílem obou vlád je zejména znovu oživit malá místa podél hranice, jak se to děje i akcemi, jako je Týden sousedů. „Apelovala na všechny lidi příhraničí dál hledat a pěstovat vzájemnou komunikaci," dodává PNP.
Slavnost Týden sousedů s vystoupeními kapel obou zemí vždy od 10 hodin potrvá do neděle. Vstupné se nevybírá.
Na snímku ochutnávají čestní hosté zahájení české chuťovky: zleva Karla Šlechtová, Markus Söder, starosta Bavorské Železné Rudy Charly Bauer, předseda rady Národního parku Bavorský les Heinrich Schmidt a ministr Helmut Brunner, vzadu okresní předseda CSU Stefan Ebner.