Vysoké odměny managementu Jihočeských nemocnic a kauza domů, které Martin Bláha stavěl pro hejtmana a jeho náměstka, totiž odstartovaly krach koalice.

BLÁHA A NOVÁK VEN
Rada v postavení valné hromady Jihočeských nemocnic ve čtvrtek rovněž na doporučení zastupitelů jmenovala jeho nástupkyní Zuzanu Roithovou (KDU-ČSL). Funkce se ujala ve čtvrtek s tím, že do Bláhova odchodu přebere obsáhlou agendu všech společností. Odvolán z představenstva nemocnic byl také Petr Novák (ANO).

Po čtvrtečním večerním jednání rady vyjádřil Jiří Švec (PRO JIŽNÍ ČECHY) spokojenost: „Vše, co jsme požadovali, je splněno. Ale jako zastupitelé jsme si mohli ušetřit hodiny zbytečných diskusí, protože na to občané, voliči nejsou zvědaví – ty zajímá naše práce,“ konstatoval radní pro dopravu. A práce by měli mít nadbytek, neboť někteří uvolnění radní chtějí současně zvládat i dosavadní zaměstnání.

Mimořádné zasedání krajského zastupitelstva.
Změní se odměňování v nemocnicích?

Hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD) potvrdila, že trvá její příslib vzniku pracovní komise, která se bude zabývat odměňováním v nemocnicích. „Máme připraveno řešení, které může významně pomoci. Pokud byly někde pochyby, budou brzy vyvráceny. Každý zodpovědný manažer se na změnu ve fungující firmě pečlivě připraví. My se pečivě připravíme a pak teprve řekneme, jak to bude,“ doplnila Ivana Stráská.

Prioritami hejtmanky, jež je třetím jménem na seznamu dosavadních lídrů Jihočeského kraje, jsou zdravé nemocnice, výstavba dálnice, opravy silniční sítě, sociální služby, fungující školství, do kterého je třeba zasahovat.

STRÁSKÁ CHCE SPOJOVAT
„To jsou věci, které budou mít na starosti zodpovědní radní. Sebe vnímám jako element, který bude mít za úkol názory a rozdílnosti spojovat,“ řekla hejtmanka.

Další, řádné, jednání krajských radních se uskuteční příští čtvrtek.

Na snímku nová hejtmanka Ivana Stráská.
ŽIVĚ: Jižní Čechy mají historicky první hejtmanku. Stala se jí Ivana Stráská

Už nepracují, ale mají vystaránoZastupitelé většinou 41 hlasu rozhodli, že bývalí členové rady kraje Jiří Zimola (ČSSD), Lucie Kozlová (ANO), Jan Kubík (ANO) a Jaromír Slíva (ČSSD) budou pobírat ještě po dobu tří měsíců odměny ve stejné výši, jako by nadále zůstali ve funkci. Umožňuje to nařízení vlády, jež nabízí vyplácení odměn jeden až tři měsíce.
Za čtvrtroku na účet přibudou příjemné částky:
- Jiří Zimola 263 040 Kč
- Lucie Kozlová 240 990 Kč
- Jaromír Slíva 240 990 Kč
- Jan Kubík 240 990 Kč