Sebevražedný atentát v Manchesteru si v pondělí v noci vyžádal nejméně 22 lidských životů. Také Jihočeši mají v tomto městě v severozápadní Anglii známé, kamarády či kolegy. A hned po tragédii o nich sháněli informace.

V úterý ráno, když se dozvěděl o tragédii v Manchesteru, pořádně zamrazilo Lukáše Tenkla z Českých Budějovic. Nechybělo moc a stal se svědkem této hrozivé události. V Británii byl o Velikonocích jako turista. „Navštívili jsme i Londýn a Liverpool, ale nejvíc času jsme strávili právě v Manchesteru, přespávali jsme tam u kamarádky, Češky, která tam žije a pracuje," líčí tehdy ještě idylický výlet.

ŠŤASTNÉ ROZHODNUTÍ

Právě kamarádka z Manchesteru byla první, po kom se Lukáš Tenkl a jeho přátelé ptali. „Naštěstí je v pořádku. Psala nám ale, že se ještě večer rozhodovala, kam vyrazit, a právě ten koncert, který skončil tragédií, byl jednou z možných variant. Naštěstí šla nakonec jinam," oddechl si mladý Jihočech.

Shodou okolností se při návštěvě Manchesteru s kamarády bavil o rizicích, která dnes představuje například cestování do Paříže, to ještě nikdo netušil, že jedním z cílů sebevražedných atentátníků bude město, které v té době považovali za bezpečné. „Teď bych určitě váhal, zda je bezpečné někam cestovat," dodává.

Sám je přitom Lukáš Tenkl naštvaný, že se takové věci v civilizovaném světě dějí. „Je mi moc líto všech lidí, které atentát zasáhl. Jak se to vůbec může stát? Proč to nikdo nedokáže změnit? Vždyť zprávy o podobných tragédiích slyšíme každou chvíli," kroutí hlavou.

Majáles je v plném proudu …Zdroj: Deník / Kamila DufkováDesítky lidí zaplní už v sobotu českobudějovické náměstí v rámci dalšího ročníku Open air festivalu. Že by události, jež se staly v pondělí v Manchesteru, nějakým způsobem ovlivnily průběh sobotního festivalu, podle Dagmar Bártlové ze společnosti Robert Bosch, jež má Open Air Festival na starosti, nehrozí. „Myslíme si, že České Budějovice jsou bezpečné, věříme tak, že by se nemělo nic stát. Ostraha tam ale samozřejmě bude," řekla Dagmar Bártlová. Obdobně na situaci nahlíží i Igor Kibrik, mluvčí Budějovického Majálesu, který se aktuálně ve městě koná. „V porovnání s ostatními festivaly v Budějovicích nejsme až tak velký, doufáme, že pro takový útok nejsme nijak lukrativní. Ochranku máme, bezpečnost je z naší strany pokrytá," komentoval situaci Igor Kibrik.

V pondělí 22. května oficiálně začal Majáles.
OBRAZEM: Majáles oživil město