Podle členky petičního výboru Marie Paukejové šlo nyní hlavně o to, aby stát nadále rezervoval pro hospic pozemek v Českých Budějovicích na okraji sídliště Vltava. Krajské zastupitelstvo i vedení Českých Budějovic vyšly organizátorům petice v otázce pozemku vstříc a požádají stát o prodloužení blokace.

Možnou stavbu ale provázejí dlouhodobě velké debaty. Například České Budějovice podle radního Michala Kohna počítají spíše s tím, že by vzniklo víceúčelové zařízení, ne pouze hospic. „Zatím jsou to ale úvahy víceméně v teoretické rovině,“ říká Michal Kohn.

Snaha postavit v Českých Budějovicích hospic trvá už řadu let. Oblastní spolek Českého červeného kříže má třeba i projekt. Záměr ale vázne hlavně na finanční náročnosti. Debaty o hospicu dostaly nový rozměr nedávno, když se Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových dotázal, jestli má být nadále pro hospic blokován pozemek v Českých Budějovicích.

Na podporu projektu vznikla petice, kterou podle Marie Paukejové, členky petičního výboru, podpořilo 9017 lidí. A následně byly osloveny kraj a město. „Pokud neudržíme ten pozemek, už nikdy nebudeme moci stavět,“ zdůrazňuje Marie Paukejová. Diskuze v krajském zastupitelstvu ale ukázala, že existují různorodé názory. Například zastupitel Pavel Klíma upozornil, že kraj už má jeden hospic v Prachaticích a doporučil vypracovat k tomuto problému podrobnou strategii. Podle zastupitele Miroslava Jocha ale populace stárne a poptávka po hospici přijde.

Kraj i město ale shodně odešlou státu dopis, že dosud rezervovaný pozemek má zůstat blokován. Jaký objekt se však bude stavět se neví. Kraj ani město se nikdy nepřihlásily k tomu, že by hospic financovaly. Podle českobudějovického radního Michala Kohna je navíc momentální potřeba Budějovic zajištěna lůžky v Prachaticích a v krajském městě je k dispozici i terénní hospicová péče. Lepší by podle něj třeba z hlediska provozních nákladů bylo víceúčelové zařízení.