Příjemkyně orgánu před startem řekla: „Ve mně bije srdce atleta, které od mého těla vyžaduje víc, než na co bylo dosud zvyklé.“ List doplňuje, že po infarktu mohla sotva chodit a mluvit, než jí bylo v srpnu transplantováno srdce dárce - 35letého trenéra, který při olympijských hrách v Riu zahynul při autonehodě. Operace se vydařila, Balthazarová se uzdravuje a pravidelně dochází na fyzioterapii. List uvádí, že se s Henzem cítí spojena ve svým způsobem osudové pospolitosti. „Tento závod je výzvou pro mne – a pro něho. Jsme tady oba,“ řekla.

Na cílové čáře dojetím propukla v pláč a objala svá vnoučata a dceru. Byla by se prý ráda setkala i s Henzeho matkou, aby jí poděkovala, ale pravděpodobně by to pro dárcovy rodinné příslušníky bylo příliš bolestivé. „Je si vědoma, že její osobní štěstí má i obrácenou stranu – celou rodinu, která pláče,“ dodaly OÖN.

Vrátili mu loket

V sobotu odpoledne sklízel kukuřici v Rainbachu (okr. Schärding) 50letý zemědělec. Když se mu ucpala sekačka, slezl z traktoru, aby ji uvolnil. Stroj se ale na svažitém terénu samovolně rozjel a táhl muže třicet metrů po poli, přičemž mu fréza přejela přes ruku. Nehodu viděl bratr zraněného a zavolal pomoc. „Ta zapracovala přes hranice,“ píší OÖN. „Záchranný vrtulník Martin 3 s pacientem odletěl na kliniku do Pasova. Až tam lékaři zjistili, že muži chybí loket, a alarmovali znovu záchranáře v Innviertlu.“ Velitel hasičů z Rainbachu Josef Gattermann vyrazil s dvaceti muži na místo nehody a jejich rojnice rychle část těla našla. „Protože záchranáři neměli žádný volný vůz, zaskočila venkovní služba policie v Schärdingu. Z blízkého hostince byl opatřen chladicí box, do něhož byl loket vložen, a s modrými majáky a sirénou dovezen na kliniku. Teprve pak mohla začít operace a kloub byl pacientovi znovu přišit. „Stav těžce zraněného se zlepšuje,“ uzavřel linecký deník.

Svátek dožínkových věnců

Dožínky, to je slávy!Zdroj: Deník/repro

Venkovští zemědělci Mühlviertlu budou mít v neděli 1. října v Bad Zellu tradiční dožínky. „Slavnost dožínkových věnců“ bude letos podesáté, letos na motto Region žije regionálně. Představí mnohočetné aktivity a tradice Mühlviertlu, regionální produkty, kooperaci, chce demonstrovat soudržnost a radost lidí venkova. Vyzdobené vozy se budou symbolicky věnovat jednotlivým pracím – chovu husí, lisování moštu, pečení chleba, pálení kořalky, tkaní vlny a podobně, vypočítávají OÖN. Speciální vůz poveze jedenáct dožínkových věnců všech míst regionu Mühlviertel Alm. Minulým ročníkům přihlížely průvodu zemědělců tisíce návštěvníků. Slavnost začne v 10 hodin bohoslužbou, průvod vyjde ve 13.30 podél Linecké ulice přes centrum na náměstí. Akci doprovodí trh.

Učitelé češtiny plánovali

V rámci projektu Centra jazykové kompetence se čtrnáct učitelů češtiny sešlo v Evropském domě ve Freyungu ke společnému naplánování výuky, k výměně zkušeností a ke vzájemnému poznání, napsala PNP. Už 2. října začnou na zúčastněných školách bezplatné hodiny českého jazyka. Centrum pro akci letos získalo 22 škol ze sedmi okresů.

„Tento projekt Euregia Bavorský les – Šumava – Dolní Inn by chtěl výukou ve školkách, základních a navazujících školách odbourávat jazykové bariéry a upevňovat kontakty k sousedním Čechám,“ uvádí pasovský list. „Euregio hodlá s partnerem, Goethovým centrem budějovické univerzity, ,zrcadlovým projektem´ na obou stranách hranice zapojit do roku 2020 celkem 160 škol do jazykového programu Evropské unie. Zúčastněné školy budou profitovat nejen bezplatnou výukou cizího jazyka, ale poznají také konkrétního partnera ke vzájemným návštěvám.“

Rozdělování uprchlíků nefunguje

Jak uvedl linecký deník Volksblatt, v úterý oficiálně „doběhne“ tzv. relocation-program k přerozdělení uprchlíků v rámci Evropské unie. „Bilance je stísňující. Podle Evropské komise splnily členské země EU předepsané cíle jen ze 26,3 procenta. ,Zničující´ jsou čísla z Rakouska, které přijalo jen 15 místo 1963 běženců (0,8 procenta)…“

List vysvětluje, že v důsledku uprchlické krize 2015 mělo být přerozdělením ulehčeno Itálii a Řecku, vlnou běženců zvlášť postiženým. Program byl vypsán na dva roky. Od původního cíle, aby státy EU od nich převzaly 160 000 běženců, zbylo po více ministerských rozhodnutích právně závazné číslo 98 255 uprchlíků.

„Ve skutečnosti jich bylo z Itálie a Řecka přijato jen 25 886 a kromě nich 2693 běženců z neunijních Norska, Švýcarska a Lichtenštejnska, kteří se programu účastnili dobrovolně. Ze států EU splnila svou kvótu jen Malta, která přijala 148 uprchlíků; měla jich vzít 131. Téměř splnily cíl Finsko (1951 ze 2078) a Irsko (552 ze 600). Ostatní státy unie zústaly částečně výrazně pod směrnými čísly. Odhlédnuto od ,odmítačů´ Polska a Maďarska, a také Česka, v němž je 12 místo 2691 běženců, nesplnila žádná země svou relokační povinnost v menší míře než Rakousko. Dokonce Slovensko, které žalovalo u Evropského soudu proti přerozdělování, přijalo víc uprchlíků (16 místo 902) než Rakousko. To vzhledem k nekontrolované záplavě desítek tisíc migrantů v krizi 2015/16 dosáhlo u EU přechodného vyjmutí z relokačního programu. Tato úleva ale vypršela letos v březnu. Prodloužení unie odmítla a ministr vnitra Wolfgang Sobotka (ÖVP) přes ostrou kritiku SPÖ přislíbil převzetí 50 běženců z Itálie. 24. srpna pak přistálo na vídeňském letišti letadlo s patnácti Syřany a Eritrejci,“ uzavřel bilanci sousedů Volksblatt.

126 mrtvých v horách

Letos v létě, od 1. května do 17. září, zahynulo v rakouských horách 126 lidí, o deset méně než loni. 69 zemřelo při turistice, devět při lezení a osm při horských túrách. 63 procent z nich byli muži, 63 % bylo Rakušanů, 37 % Němců. Nejvíc obětí bylo v Tyrolsku – 41. Nehodu v horách mělo 1832 osob, o 11 procent méně než v minulém roce.

Málem zahynul v Malém ráji

V sobotu v poledne zachraňovali z Kraxbergu u Hinterstodu (okr. Kirchdorf) 30letého českého horolezce. Ten si k túře s 26letým spolulezcem vybral lezeckou cestu „Malý ráj“, která vykazuje obtížnost V+ podle mezinárodní škály UIAA, píší OÖN. Asi 20 až 25 metrů po vstupní lanové délce se mu při zakládání mezizajištění ulomil kámen a muž padal. Jeho partneři ho neudrželi a on se zřítil. „Těžce zraněného ho vyprostila posádka vrtulníku lékařské pomoci z Niederöblarn a odletěla s ním do zemské nemocnice Kirchdorf,“ uvedl list.

Kokainu v banánech bylo 180 kilo

Jak jsme uvedli, v Bavorsku našel v pátek ráno zaměstnanec supermarketu mezi banány v krabici sáček, v němž byl kokain. Ještě během dne drogu objevili v devíti dalších velkoprodejnách tří regionů a její celková váha byla odhadnuta na metrák. Zemská kriminálka v pondělí v Mnichově uvedla, že bylo zajištěno dokonce 180 kilogramů. V okrese Rosenheim měli kokain ve třech supermarketech, v okrese Pasov také ve třech, další sáčky zadrželi v Horním Bavorsku a v okrese Augsburg.

„Původ drogy není zatím jasný,“ pokračuje PNP. „Všechny dotčené obchody patří jednomu řetězci, proto je možné, že droga byla rozdělena na filiálky přes hlavní sklad. Policie se psy prohledala další velkoprodejny a dva centrální sklady, ale žádné další podezřelé bedny nenašla.“

Ti si vyhrají!

Na kolbišti her.Zdroj: Deník/repro PNP

Ve čtvrtek 28. září vypukne 16. ročník největší bezplatné herní akce v Německu, Deggendorfské dny her, uvedla PNP. Pořádá je v městské hale okresní kruh mládeže a návštěvníkům dává k dispozici přes 3000 stolních a karetních her. Ve čtvrtek bude hala vyhrazena předem přihlášeným školním třídám a dalším skupinám, k dennímu otevřenému provozu v pátek od 8 do 20 hodin, v sobotu od 12 do 24, v neděli od 12 do 20, v pondělí od 8 do 20 a v úterý od 12 do 18 hodin jsou zváni všichni fandové her, profesionálové i amatéři. Klasické hry doplňují novinky – v sobotu bude například den fantazie a tabletopu, atd. Speciální program budou mít děti, v hrách budou účastníci moci soutěžit apod.