Jak skončí spor jihočeských farmářů s Madetou o výkupní cenu mléka? Největší tuzemská mlékárna čelí od konce minulého týdne výpovědi od svého největšího dodavatele – Mlékařského a hospodářského družstva Jih.

Družstvo Jih, které sdružuje většinu jihočeských producentů mléka, dodává mlékárně denně 600 tisíc litrů mléka, což je čtyřicet procent její spotřeby. Když se Madeta s farmáři nedohodne na jejich cenových požadavcích, zřejmě o jejich mléko od dubna přijde.

Jednání budou pokračovat

„Dostali jsme výpověď, budeme ale dál jednat,“ potvrdil ředitel Madety Milan Teplý. Pokud by mlékárna o toto mléko přišla, počítá šéf Madety s uzavřením dvou závodů a propuštěním asi 180 zaměstnanců. „Na druhé straně mě potěšilo, že někteří zemědělci a dodavatelé se k nám teď znovu vracejí,“ podotkl.

Místopředseda družstva Jih Zdeněk Houška potvrdil, že prostor pro jednání o ceně s Madetou je otevřený do prosince. „Předložili jsme Madetě cenu, která je adekvátní tomu, co se v republice odehrává. Republiková výkupní cena mléka byla v září na úrovni 8,50 koruny za litr, v říjnu je předpokládaná cena kolem 9,30 koruny a my požadujeme 9,80 koruny za litr,“ řekl Houška.

A jak farmáři vypočítali právě tuto výkupní cenu? Podle faktur od začátku letošního roku zjistili, že za prvních devět měsíců letošního roku dostali za mléko průměrně 7,98 koruny, což je meziroční nárůst pouze o 1,4 procenta. Oba poslední roky však znamenají pro chovatele dojnic propad, protože předloni činila průměrná výkupní cena mléka za první tři čtvrtletí roku 8,32 koruny.

„Výkupní ceny za mléko za říjen zatím nejsou uzavřené a když se podíváte, jak se odvíjí cena mléka, sýrů či jogurtů v supermarketech během roku, je tu něco divného,“ podotkl Houška. Kvůli poptávce na mezinárodním trhu totiž cena mléka i mléčných výrobků stále stoupá, zatímco stavy dojnic v republice i na jihu Čech klesají.

Ačkoli farmáři z jižních Čech mohou využívat výhodu svého působení v blízkosti sousedního Německa, kde nyní dostávají za mléko od svých odběratelů až o 1,60 víc, odmítají spekulace o tom, že by na německý trh chtěli dodávat více než dosavadních třicet procent své produkce.

„Stojíme o to, aby naše mléko zůstalo v Čechách. Už se na nás obrátili další čeští zpracovatelé a mají zájem o mléko, které dodáváme do Madety,“ potvrdil Houška.

Nové výrobky na trhu

Madeta loni vykoupila 420,7 milionu litrů mléka, oproti předchozímu roku o 2,2 milionu litrů méně. Na trh podnik uvedl 34 nových výrobků. Předloni svou nabídku obohatil o 31 dalších produktů.

Madeta s osmi závody zpracuje denně 1,5 milionu litrů mléka, za rok je to pětina veškeré domácí produkce. Podnik produkuje přes 239 výrobků, což ročně znamená asi 397 milionů kusů různých druhů potravin.

Mlékárna vyváží do 15 zemí světa, mimo jiné do Libanonu, Spojených arabských emirátů, Ruska, států EU, Asie, Afriky a Ameriky. Celkem skupina zaměstnává přes dva tisíce lidí.