V čem podnikáte?

Podnikám v oblasti zpracování kamene a výrobě kamenných věcí. Z pětasedmdesáti procent jsou to pomníkové díly, opravy hrobů, sekání písmen či zlacení. Pokud jde o stavební kámen, jsou to interiérové parapety, schody a například i žulové kuchyňské desky.

Kdy byla firma založena a jak se od té doby změnila?

Firma začala fungovat v roce 1995. Původně jsem to dělal s bratrem, pak sám. Mám k sobě dva až tři pomocníky. Pokračoval jsem ve šlépějích svého otce, který se tomuto oboru věnoval řádově pětadvacet let. Děláme zakázky i do Prahy či do Německa, ale to je ojedinělé, spíše se specializujeme na strakonický okres.

Jak se vyvíjí trh ve vašem oboru. Roste zájem o vaše služby?

Dřív se hodně vyrábělo teraso, tedy takzvaný umělý kámen. Ale v současnosti zákazníci dost přecházejí na výrobky ze žuly a přiklánějí se spíš ke kvalitnějším věcem. Do České republiky se dováží materiál téměř z celého světa.

Nabízíte zákazníkům nějakou novinku?

Každou chvíli se objevují nějaké novinky, ať už jde o doplňky, nebo materiál. Kámen, který tady před deseti lety vůbec nebyl, je dnes už běžně dostupný. Hlavně pokud jde o jeho barevnost. Je možné sehnat kámen do zelena, do modra, do červena. Ten se dováží z Indie, Afriky, Číny a podobně.

Čím jste se inspirovali při zavedení této novinky?

Zpravidla to bývá tak, že velké firmy v republice něco dovezou a použijí na nějaké stavbě. Lidé to pak uvidí a chtějí to také. Tím se to dostává na český trh. Ale je stále i řada konzervativních zákazníků, kteří chtějí jen to tradiční.