Sadař Jiří Hamlík sklízí v těchto dnech jablka ze svých stromů v chelčicko-lhenické oblasti. Odhaduje, že kvůli jarním mrazům a částečně i kroupám letos sklidí zhruba o patnáct procent méně ovoce než vloni.

„Měl jsem štěstí, protože v údolích zmrzla většina úrody. Třeba třicet metrů vedle mě je sad a tam není nic, jak šel květnový mráz v pásu. Navíc, ačkoli letos sklidím i víc poškozených jablek, nebojím se říct, že za úrodu dostanu víc peněz než vloni. Ovoce je málo, takže výkupní ceny jsou příznivější,“ libuje si Jiří Hamlík z Krtel na Prachaticku.

Někteří pěstitelé ovoce na jihu Čech však označují letošní úrodu za jednu z nejhorších za poslední roky. Vinou jarních mrazů sklidí o desetinu až polovinu jablek méně. Někde, především v níže položených sadech, je situace ještě kritičtější. Sběrače jablek ale může těšit, že kvůli neúrodě vylétly nahoru výkupní ceny.

Zatímco v loňském roce dostávali lidé za kilogram jablek kolem jedné koruny, letos to je i třikrát tolik. Výkupci přesto přiznávají, že se k nim dostane skutečně velmi málo ovoce.

„Jablka nejsou. Letos vykupujeme kilogram až za 3,50 koruny, loni za korunu, ale i tak jsme na čtvrtině minulého stavu,“ řekl Pavel Kabourek ze společnosti Zeo Trade, která je největším nákupcem na jihu Čech. Firma má na sto výkupen, letos otevřela jen třetinu. I tam do dvou týdnů skončí.
Tradičnímu pěstiteli, firmě Zeas Agro z Rábína na Prachaticku, způsobily největší problémy jarní mrazy. Budou tak mít asi jen patnáct procent loňské sklizně. „Podobný rok nepamatuji. Ovoce zmrzlo hlavně v níže položených místech,“ uvedla vedoucí ovocnářka Marie Hradilová.

Chybějící jablka se budou do Česka podle předsedy Ovocnářské unie České republiky Jaroslava Mušky nejvíce dovážet z Itálie, Francie a Nizozemska. S podobnou neúrodou se totiž potýkají i v sousedním Polsku, které až dosud bylo největším producentem jablek ve střední Evropě.

„V západní Evropě je úroda normální. Jelikož ale v Česku nebude dostatek jablek na celou konzumní sezonu, cena se samozřejmě zvýší,“ řekl Muška, který je ředitelem největší jihočeské ovocnářské firmy Zemcheba. Nelíbí se mu, že i když pěstitelé ceny zvedli o deset, maximálně patnáct procent, v obchodech jsou jablka dražší až o čtyřicet procent.

Chelčická Zemcheba takové ztráty jako ostatní jihočeští pěstitelé nemá. Ze 110 hektarů odhaduje její vedení mizivou úrodu na necelých sedmi hektarech. „V našich sadech bude úroda tak o deset procent menší než loni,“ očekává Muška.

Letošní úroda jablek v českých sadech bude zřejmě nejnižší za posledních dvanáct let. Protože výpadek postihl i ostatní středoevropské země, vzrostla nyní farmářská cena jablek meziročně o dvacet až třicet procent. V obchodech pak ceny narostly téměř o polovinu na nejčastějších 25 až 30 korun za kilogram.