Společnost Denios byla založena v roce 1998. Zpočátku pouze jako výrobní závod, který dodával veškerou produkci do skupiny Denios v západní Evropě. „Postupně společnost zahájila aktivity i na českém trhu a díky jazykové příbuznosti i na trhu slovenském. V současnosti tvoří podíl výrobků prodávaných na těchto domácích trzích zhruba jednu třetinu naší produkce," říká jednatel firmy Jan Matějka. Zbývající dvě třetiny míří prostřednictvím německé mateřské firmy a sesterských společností k zákazníkům po celé Evropě.

Jan MatějkaČím se ve Strakonicích zabýváte?

Hlavní výrobní náplní závodu ve Strakonicích je výroba záchytných van všech možných rozměrů, manipulační techniky pro sudy a plynové láhve a skladů na nebezpečné látky včetně certifikovaných skladů s požární odolností. Podstatný podíl má i výroba polotovarů pro mateřský výrobní závod Denios v německém městě Bad Oeynhausen.

Jakou má strakonický závod pozici?

Denios s.r.o. je vedoucí firmou v daném segmentu trhu 
v České a Slovenské republice, dlouhodobý pozitivní vývoj podpořil i rozhodnutí majitele o stavbě nového výrobního areálu právě ve Strakonicích.

Kolik lidí zaměstnáváte?

V současnosti zaměstnáváme více než 80 pracovníků. Převážnou většinu tvoří dělnické profese se zaměřením na kovovýrobu, malou část administrativa a obchod. Nejžádanější profesí jsou kvalifikovaní svářeči s praxí. Zaměstnáváme ale i pracovníky bez kvalifikace – převážně na pomocné práce, především v lakovně.

Mají vaši pracovníci zaměstnanecké výhody?

Všichni pracovníci dostávají příspěvek na stravování, týden dodatkové dovolené a penzijní připojištění. Podle požadavků na odbornost se účastní potřebných školení, popřípadě je podporujeme při dalším vzdělávání, například při dálkovém studiu.

Denios s.r.o.Nabízíte možnost dlouhodobější praxe pro studenty nebo učně 
s následnou nabídkou zaměstnání?

Pokud někdo projeví zájem, tak ano. Pravidelně umožňujeme prohlídku našeho závodu studentům průmyslové školy, aby se mohli seznámit
s praxí ve výrobním závodě i dvoutýdenní odbornou praxi.

Jak se firma chová v otázce ekologie?

Jsme firmou, která poskytuje ostatním výrobky pro ochranu životního prostředí a stejně se snažíme chovat i my. To je i jeden z důvodů, proč budeme stavět zcela nový výrobní závod včetně nových moderních výrobních technologií. Především pak náhrada již zastaralé mokré lakovací linky moderní práškovou technologií.

Projevuje se firma i ve veřejné sféře – jako sponzor nějakých spolků?

Dlouhodobě spolupracujeme s Centrem pro zdravotně postižené ve Strakonicích, kde přispíváme na provoz dodávkového vozidla, dále pravidelně přispíváme na akci hasičů pro děti Otavský Plamínek. Nárazově pak pomáháme mladým sportovcům, ať už fotbalistům nebo hokejistům. Při oslavě výročí 15 let od založení firmy jsme zasadili 15 nových stromů v areálu sociálních služeb v blízkosti marketu Lidl. Přispěli jsme i na rockový muzikál Paganini.

Chystáte do budoucna nějaké změny nebo novinky?

V průběhu léta bychom měli začít stavbu nového výrobního závodu v průmyslové zóně Na Jelence. Vyroste zde moderní výrobní areál se zastavěnou plochou 7500 m², který umožní další rozvoj naší společnosti. Dokončen by měl být nejpozději v létě 2016.