Vítězný zápas skončil, strakoničtí házenkáři se však neradovali. Naopak! Zavládl smutek. Jaký to paradox při vědomí, jak hodně soupeři zatopili…

Dva góly. Tolik jim chybělo, aby Hranice na jejich hřišti porazili potřebným třígólovým rozdílem a smazali tak domácí porážku 27:29 z prvního barážového utkání. Jihočeši v neděli 21. května vyhráli „jen“ 27:26 (16:14).

Kapitán Martin Mošovský přiznal, že vítězství nikoho netěšilo. „Ani jsme si nedali kapitánský pozdrav. Brali jsme to jako prohru, protože jsme celý zápas byli lepší,“ přiblížil. V šatně už se nálada trošku zvedla. „Až v autě jsme si uvědomili, že jsme dokázali porazit extraligový tým na jeho hřišti. Moc lidí nám nevěřilo, ale hráli jsme jako tým a za to jsem na kluky hrdý,“ dodal.

Děkoval také věrným fanouškům strakonických barev, kteří na zápas dorazili. „Moc si toho vážíme, bez nich bychom nevyhráli,“ konstatoval kapitán. Lepší atmosféru měl však podle něj první zápas na jihu Čech.

Strakoničtí házenkáři vyhráli barážovou odvetu v Hranicích 27:26, na vybojování extraligy to ale po domácí porážce 27:29 nestačilo.
Házenkářům chyběly dva góly k účasti v extralize


Pivot Michal Zbíral před odvetou sliboval, že se spoluhráči ještě bude bojovat a jede vyhrát. Slovo dodržel, jen to nestačilo. Co chybělo? „Trochu štěstí. Jinak myslím, že jsme jako tým podali dobrý výkon, za který se vůbec nemusíme stydět,“ prohlásil.

Hraničtí uznali, že měli se soupeřem plné ruce práce. „Oddychl jsem si. Ten kámen, co mi spadl ze srdce, musel být hodně slyšet,“ pronesl kouč Libor Hrabal. „Strakonice hrály výborně, na hranici svých možností. Musíme být rádi, že jsme udrželi extraligu,“ poznamenal.

Strakonický trenér Roman Marienka v neděli při hodnocení zápasu zmínil rozhodčí, ovšem s tím, že jejich výkon nesmí 48 hodin hodnotit. Po uplynutí této doby nabídl svůj pohled. „Byly tam z jejich strany chyby, které utkání ovlivnily v náš neprospěch. Třeba každý náš faul byl za sedmičku, ale na druhé straně třeba jen za devítku,“ popsal.

Jako velmi důležitý, ne-li klíčový, zmínil kouč okamžik, kdy domácí Mičkal snížil na konečných 26:27. Jenže stál v autu, takže míč měli získat hosté a jít do protiútoku při dvougólovém vedení. „Samozřejmě jsou to kdyby, šance utrhnout se na potřebné tři góly však byla,“ zdůraznil Marienka. „Ovšem tím gró v celém utkání byly především naše chyby.“

Podle trenéra Romana Marienky uspěje ten, kdo bude efektivněji bránit.
Baráž je stále otevřená, říká trenér házenkářů Strakonic


Jihočeši odešli z celé baráže se ctí. „Bezprostředně po zápase převládalo zklamání, byl jsem smutný. Ale ne úplně zdrcený, svět se nezboří a jsou důležitější věci. Ovšem určitá hořkost ve mně je, protože rozhodly drobnosti,“ podotkl trenér s tím, že v celé sezoně zažilo mužstvo jednoznačně více radostných okamžiků.

Baráž mu ukázala, že tým má v základu hráče, ve většině případů odchovance, kteří mají na extraligu. „Také se ukázalo, že obrovskou roli kromě umu a fyzické připravenosti hraje psychika. A že bychom se neměli bát dávat si nejvyšší cíle. Dosáhnout jich je spíše otázka vůle, neměli bychom se jich vzdávat,“ zmínil Roman Marienka.

Pokud by družstvo proklouzlo do nejvyšší soutěže, je přesvědčen, že by se postupně otrkalo. „Byla by to obrovská šance pro mladé hráče, získat zkušenosti v extralize. Navíc by to bylo historicky nejvíc, co by se tady hrálo,“ uzavřel Roman Marienka, který v úterý 23. května oslavil 44. narozeniny.