Výhrou za tři body zakončili základní část Národní ligy florbalisté Strakonic. V neděli 28. února porazili doma Liberec 9:4 (2:2, 4:2, 3:0) a díky tomu se odpoutali z posledního místa a skončili na předposlední 11. příčce.

Nic to ovšem nezměnilo na tom, že tým čeká boj o udržení v soutěži, ve které je v aktuální sezoně nováčkem. V play down narazí na Jaroměř.

Začátek zápasu se odehrával ve velmi vlažném tempu a nebylo se čemu divit. „Pro Liberec tento zápas už v konečné tabulce moc neřešil," uvedl hráč David Chvosta.

Také proto z první vážnější šance padl úvodní gól, když se prosadil Staněk. Strakoničtí hráči byli po vstřelené brance o něco aktivnější a v 17. minutě si otevřel střelecký účet Šavrda. „Poté ovšem přišel výpadek naší obrany a Liberci se během 76 vteřiny podařilo vyrovnat," popsal Chvosta.

Druhá třetina odstartovala druhým gólem Šavrdy, ale poté byl na míčku více Liberec. Jeho hráči však spíše hráli po rozích,než aby ohrožovali domácí branku. Strakoničtí měli mnoho přečíslení, ale ujala se až střela Kužely. Z ojedinělé šance Severočechů ve druhé části zvonila za Chaberou tyč.

„Následně jsme ale zakombinovali a Šavrda střelou do šibenice zkompletoval hattrick. Ve 34. minutě pak bylo k vidění trestné střílení, na které se do naší branky postavil Macek – Ježek si s ním poradil a snížil tak na 5:3," vylíčil další průběh strakonický hráč.

Tříbrankové vedení si domácí vzali zpět zásluhou přesné dělovky Mareše. Liberec ovšem předvedl rychlý brejk, na jehož konci stál opět Ježek, který dal také tři góly.

Během poslední přestávky Liberečtí plánovali vyrovnání, to se jim ale vzdálilo ve 43. minutě, když se prosadil počtvrté v utkání Šavrda. „Tento gól nás uklidnil a balonek jsme drželi na svých hokejkách. Zápas se ale ve třetí třetině proměnil ve festival neproměněných šancí z naší strany. Důkazem byla situace z 55. minuty, když jsme šli sami tři na branku, gól ale nepadl," konstatoval Chvosta.

V poslední minutě se krásnou střelou pod břevno prosadil nejdříve domácí kapitán Jiřík a po něm ještě Staněk na konečných 9:4.
Už tento víkend startuje série play down mezi Jaroměří a Strakonicemi. Hraje se na tři vítězné zápasy, domácí výhodu má Jaroměř.

Rozpis zápasů play down

1. zápas: Jaroměř – Strakonice (so 5. března, 19)
2. zápas: Strakonice – Jaroměř (ne 6. března, 17)
3. zápas: Jaroměř – Strakonice (so 12. března, 19)
případný 4. zápas: Strakonice – Jaroměř (ne 13. března)
případný 5. zápas: Jaroměř – Strakonice (st 16. března)