Kouč Jihočechů Roman Marienka ale šance nevidí jako ztracené. „Pořád je to poločas, ten druhý nás čeká v Hranicích. Stále je o co hrát, mínus dva góly není neřešitelný problém. Byli jsme rovnocenným protivníkem,“ uvedl.

Že je série teprve v polovině zdůraznil i trenér tradičního účastníka nejvyšší soutěže Libor Hrabal, ovšem s vědomím, že jeho mužstvo si vytvořilo dobrou výchozí pozici do odvety. „Jsme spokojení, vítězství v bouřlivé atmosféře je cenné. Strakonice podaly dobrý a bojovný výkon,“ konstatoval.

Letos poprvé ve Štěkni vytáhli stříkačky.
Letos poprvé vytáhli stříkačky

Utkání bylo od začátku vyrovnané, do 9. minuty byli o gól stále ve vedení domácí. V dalších pěti minutách však hosté čtyřmi góly v řadě utekli, Strakonice měly problém prosadit se proti postavené obraně. Ale nesložily se a ze stavu 4:8 bylo za chvíli 7:9. Následně domácí kapitán Mošovský neproměnil sedmičku, ve 21. minutě byl stav 8:10 a dvě minuty nato už 10:10, když se prosadil Zbíral ze sedmičky a poté ze hry.

Martin Michek
Krajský přebor motokrosařů v Kaplici ozdobil svou účastí Martin Michek

Následně hned otočil Tomáš Nejdl na 11:10, ale stejně bleskově zvrátili skóre ve svůj prospěch opět Hraničtí, kteří třicet vteřin před přestávkou vedli o tři branky, ale Zbíral ze sedmičky snížil na poločasových 12:14 po faulu na Petra Masáka, kterého zranění do druhé půle už nepustilo. Podle trenéra hostů Libora Hrabala mohli jeho svěřenci rozhodnout už v první půli. „Ale zbláznili jsme se, udělali chyby, čímž jsme Strakonice vrátili zpět do hry a ty nás tak trápily celý zápas,“ popsal.

Nástup do druhého poločasu domácí nezachytili, soupeř znovu během pěti minut odskočil, a to už na pět gólů (13:18). Hrálo se ve vysokém tempu, Strakoničtí dřeli a dostali se na dostřel dvou branek, více jim ale hosté nedovolili. A to i díky výbornému Josefu Kučerkovi v brance. Hranice si zkušeně vítězství pohlídaly, což potvrdil i kouč Libor Hrabal. „Překvapil mě osmnáctiletý Matěj Andrš, který se do utkání pustil hlava nehlava a možná ten zápas lehce rozhodl,“ dodal.

Domácí Roman Marienka zmínil, že v závěru, kdy už tým hrál víc na riziko a také mu lehce došly síly, šlo jeho svěřencům o to, aby udrželi dvougólové manko a už neinkasovali. Výsledek vidí jako hratelný, přestože tým jede ven. „Může se stát cokoliv. Trochu jsme si soupeře osahali, pokud budeme hrát takto i za týden, máme šanci,“ zmínil.

Valná hromada Českého volejbalového svazu, Stanislav Pochop a Petr Brom
Předsedou Českého svazu volejbalistů je Marek Pakosta

A co mu dodává takový optimismus? „Naše hra je ještě mnohem pestřejší. To, co jsme ukázali teď, je tak třetina toho, co umíme. Soupeře tedy pořád máme čím překvapit,“ upřesnil.

Duel se hrál ve fantastické atmosféře narvané haly za povzbuzování bubeníků obou mužstev. Odveta se hraje v neděli 21. května od 10.30 hodin. Strakoničtí musejí vyhrát o více než dva góly, aby v sérii uspěli, nebo při dvougólové výhře vstřelit víc branek na hřišti soupeře, než ten na jihu Čech.

Fakta
Baráž o extraligu – 1. zápas:
Strakonice – Hranice 27:29 (12:14). Branky: Zbíral 6 (2), Krejčí 5, Mošovský 4 (3), M. Masák, T. Nejdl, R. Marienka ml. 3, Pek 2, Tockstein 1 – Čadra 7, P. Magrla 7 (2), Mičkal 6, Tůma 5, Andrš, Indrák 2. Rozhodčí: Kozler, Zych. Vyloučení: 3:3. ŽK: 3:3. Sedmičky: 6/5:4/2. Diváků: 269. Nejlepší hráči utkání: Jareš – Kučerka.