Liberecký zimní stadion hostí v sobotu 5. listopadu večer Night of Warriors. Na galavečeru bojovníků se představí také Michal Reissinger, který pochází z Doubravice u Blatné, ale dlouhodobě žije v Praze. Devětadvacetiletý zápasník není v ringu žádným nováčkem, na kontě má řadu úspěchů. Na severu Čech se utká se soupeřem z ukrajinské Oděsy v kickboxu. „Čekám velkou návštěvu a výborně udělanou show," uvedl Michal Reissinger, který zápasí od září roku 2011, tedy pět let.

O co budete v Night of Warriors bojovat?
Je to jen jeden zápas a bojuje se minimálně o prestiž. Promotéři těchto akcí samozřejmě sledují, jak se zápasníkům daří a když je člověk úspěšný, může dostat nabídku ze zahraničí. Tam už se bojuje v nějaké lize, kde se sčítají body. Ta je i u nás, ale toto je jen jeden večer.

Vy jste klasický kickboxer?
Preferuji thai box, kde jsou volná pravidla, ale není jednoduché sehnat k sobě protivníka. Dnes je nejkomplikovanější, že málo zápasníků chce bojovat s lokty, protože to dělá jizvy. Dnešní thai boxeři jsou tedy spíše kickboxeři. Já jsem v áčkové kategorii, to znamená jakoby „profesionál", kde se bojuje kompletně bez chráničů – je jen chránič na zuby a suspenzor.


Jak vypadala vaše příprava?
Trénoval jsem box individuálně v tělocvičně s trenérem a třikrát týdně skupinové tréninky kickboxu. Silovou přípravu mám za sebou, v posledních týdnech jsem vše jen dolaďoval. Člověk by se měl udržovat co se týče životosprávy dlouhodobě, protože nikdy nevíte, kdy vám zavolají, jestli nemáte zájem o zápas. Ideální je, když vám dají vědět tak jednou za tři měsíce – můžete se v klidu rozmyslet, jak bude příprava vypadat. Ale to se neděje moc často.

Kolik akcí už máte letos za sebou a s jakými úspěchy?
Koncem července jsem se ve Žlutých lázních v Praze zúčastnil turnaje Yangames, kde startovalo osm závodníků, a povedlo se mi tento prestižní turnaj vyhrát. Tohoto titulu si cením asi nejvíc, byla to jedna z nejprestižnějších akcí supertěžkých vah v republice tohoto roku. Absolvoval jsem tři zápasy v jeden den, což je dost náročné. Už z prvního souboje je člověk pobitý, hodina odpočinek a jdete do dalšího… Všechno pak víc bolí.

V prvním zápase jsem porazil soupeře z Holandska, které je Mekkou kickboxu, ve druhém bojovníka z Polska a ve finále z Itálie. Ještě předtím, v březnu, jsem zápasil v Dobříši – tam jsem vyhrál K.O. nad Lukášem Skircou. A v červnu jsem boxoval s Nicolasem Wambou ve Francii o titul mistra Evropy WKN, kde jsem však bohužel prohrál na body v pěti kolech.

V poslední době se právě show jako Night of Warriors dostává do širšího povědomí veřejnosti. Čím to?
Na vzestupu jsou tyto bojové sporty hlavně v USA a v Japonsku. A proč jsou oblíbené a žádané? Myslím, že někde hluboko v lidské duši je uloženo, že všichni jsme bojovníci. Přece už ve starém Římě bojovali gladiátoři v arénách a pak ve středověku byly rytířské turnaje. A dnes jsou toto novodobé gladiátorské zápasy – lidi zajímají, sledují to. Znají zápasníky, dokáží se s nimi ztotožnit a fandit jim. Je to osobnější než kdy dříve.

Proč právě nyní je tento sport podle vás na vzestupu? Změnilo se třeba něco ve společnosti? Jsou lidé už například přesyceni fotbalem, hokejem, basketbalem a dalšími sporty i kvůli tomu, jak se zkomercionalizovali?
Jedna stránka toho to určitě je. Když jsem byl já dítě, všichni hráli fotbal. Ale můj o patnáct let mladší bratr teď chodí na hokejbal, který jsme v Blatné, kam jsem chodil do škol, neznali. Různých sportů, a k tomu momentálně populárních, je dnes víc, zájem se tedy rozmělňuje. Velký podíl na vzestupu bojových sportů má také fakt, že v Americe vznikla organizace zastřešující MMA (Mixed Martial Arts – smíšená bojová umění, pozn. redakce). Hodně to zpopularizovala, řídí to skvěle marketingově, zápasy se konají po celém světě.

Na jaké úrovni jsou zápasníci v Česku?
Ve srovnání s Evropou máme kvalitní zápasníky. V těžké váze myslím, že patřím k pěti nejlepším u nás. Jinak jsou tak dva tři kluci, kteří jsou profesionálové, co zápasí po celém světě a poráží soupeře světové úrovně.

Co vám osobně dává tento dost tvrdý sport?
Je pro mě náplní života! Od rána do večera jsem v tělocvičně, kde také vedu jako trenér svůj oddíl Palec Gym. Zatím velké úspěchy nemáme, ale jsme mladý klub, makáme a myslím, že to přijde. Je to lepší, než se flákat po ulicích. Je to tvrdý sport, někdo se v tom možná nenajde, ale někdo ano. Já jsem začal až v osmnácti, když jsem se přestěhoval do Prahy. Kamarád mě zavedl na trénink thai boxu, mně se to od prvního okamžiku líbilo a zůstal jsem u toho dosavadních jedenáct let…

Vizitka

Jméno: Michal
Příjmení: Reissinger
Narozen: 23. června 1987
Výška: 190 cm
Váha: 120 kilogramů
Tým: Spejbl Gym Praha (pod vedením Michala Vančury a Ondřeje Hutníka ve váhové kategorii +95 kg)

Michal Reissinger má na svém kontě 35 zápasů – 23 jich vyhrál (z toho 9 K.O. – před limitem). Je českým šampionem muay thai za rok 2011 a Yangames šampion 2016.