Jihočeského krajináře Valentina Horbu z Drhovle čeká opravdu perné období. V neděli 31. května zahajuje výstavu svých obrazů v Zámku v Dubu u Prachatic, a aby toho nebylo málo, v sobotu 6. června v Zámecké galerii ve Vimperku. „Právě tato výstava bude unikátní v jedné věci – jedna místnost bude věnována obrazům, které téměř nikdo neviděl," říká Valentin Horba.

Jak myslíte, že je téměř nikdo neviděl?

Více méně nikdy nebyly na žádné výstavě. Když jsem je namaloval, hned se objevili zájemci.

Z jaké doby jsou tyto obrazy?

Jde o průřez mojí tvorby za posledních třicet let. Jsou tady například díla z doby kubismu nebo i z mé osobní životní etapy, která mne ovlivnila.

Není trochu víc náročné uspořádat dvě výstavy téměř souběžně spolu?

Z hlediska času ano. Ale když je dost obrazů, tak jde překonat i časovou náročnost.

Ve Vimperku ale bude pro návštěvníky připravena i jedna zajímavost. Prozradíte jaká?

Představím tady dvanáct obrazů pro kalendář na rok 2016, které budou vystaveny pouze po dobu vernisáže. Námětem jsou jihočeské motivy – Strakonice, Drahonice, Štěkeň, Písek, Radomyšl a další místa. K vytištění kalendáře dojde letos v listopadu a pak se v kavárně U Vykulené sovy v Písku uskuteční jeho křest spojený s výstavou mých obrazů. Hostem by měli být kytarista Štěpán Rak a herečka Bára Štěpánová, ale oba jsou zatím v jednání. Součástí bude také aukce obrazů z kalendáře a výtěžek věnujeme na opravu štěkeňského zámku.

Vy jste známý tím, že svoje obrazy doplňujete veselými drobnostmi – kočičkami, rogaly, dráčky. Poslední kalendář měl jako průvodce muzikální sněhuláky. Plánujete něco takového i na dalším kalendáři?

Určitě, ale nechte se překvapit. Například Ježíšek dostane hodně zajímavý dárek. Ale počkejte si (smích).

Kolik obrazů tedy ve Vimperku vystavíte celkem?

Počítám, že kolem osmdesáti obrazů.

Trochu jsme opominuli výstavu v Dubu u Prachatic. Co byste řekl k ní?

Dub je úžasné místo, každému říkám, ať se tam jede podívat. Jde o silně komorní místo, a lidé, kteří ho provozují, neznají slovo nejde. Tady bude k vidění asi 25 obrazů.