V Bechyni se konal jubilejní 25. ročník Krajské jihočeské přehlídky dětských divadelních, loutkářských a recitačních kolektivů Bechyňské jaro. Opět po roce se této přehlídky zúčastnil i strakonický dětský divadelní soubor Tlaminy Strakonice. Na této dvoudenní přehlídce se představilo 15 souborů z celých Jižních Čech.

Tříčlenná odborná porota ve složení Jiřina Lhotská, Veronika Rodová, Tomáš Machek viděla během dvou dnů 15 představení. Tato divadelní přehlídka je postupová, ale hlavním cílem je poznávání práce druhých, konzultace, inspirace a v neposlední řadě i navázání nových přátelství.

Dětský divadelní soubor Tlaminy Strakonice zahrál hru Místo pro mě, která je autorským počinem vedoucí souboru Markéty Čarkové. Příběh o malém mimozemšťanovi Nanuovi, který žije spokojeně na své rodné planetě Mollala, ale jednoho dne objeví dalekohled, zaujal. Mimozemšťan pozoruje Zemi, zalíbí se mu, a tak se rozhodne, že na ni odletí. Jaký bude skutečně život na Zemi? Splní se jeho představy? Najde tam Nanu své štěstí, své místo?

Osm dívek ve věku od 6 do 10 let, které tvoří dětský divadelní soubor Tlaminy, předvedlo výborný herecký výkon. Odborná porota jej vyhodnotila - spolu s inscenací Pojďte Dahl českobudějovického souboru Divoch - jako nejlepší na přehlídce a doporučila jej do užšího výběru na 46. celostátní přehlídku dětského divadla. Ta se uskuteční 9. -15. června ve Svitavách pod patronací Ministerstva kultury ČR a zúčastní se jí nejlepší dětské soubory z celé republiky.

Strakonice letos na přehlídce v Bechyni vzorně reprezentoval nejen dětský divadelní soubor Tlaminy, ale také LDO ZUŠ Strakonice s představením Sam. Pod vedením Ivana Křešničky to děti rozjely na jevišti ve velkém stylu a vzbudily u diváků značný ohlas. Sam se zalíbil i odborné porotě, která LDO ZUŠ Strakonice udělila Čestné uznání za ztvárnění inscenace. Strakonice letos na krajské přehlídce zazářily!

Malí divadelníci zvou diváky na 2. ročník Strakáčka – strakonické přehlídky dětských divadelních souborů, která je na programu v pondělí 15. května v Kulturním domě ve Strakonicích. K vidění tam budou nejen tato dvě úspěšná představení…