Magický úplněk byl již ve dne, nastal v 6 hodin a 6 minut ráno a ve znamení Kozoroha. A že to byl den komplikovaný, plný řešení, poznali mnozí z nás na vlastní kůži.

Právě na tento podvečer byla naplánována pracovníky odboru cestovního ruchu města Strakonice procházka městem za doprovodu historických postav.

Začínalo se po 21. hodině u městského opevnění pod Rennerovými sady. Tyto prostory jsou veřejnosti běžně uzavřeny, protože se jedná o zadní trakt nyní obytných domů, takže spousta návštěvníků tady byla poprvé.

Se zahájením přišel starosta města Břetislav Hrdlička. „Můžeme dělat kulturu, ale potřebujeme diváky, pokud chybí jedno nebo druhé, je to špatně, “ řekl přibližně 250 zájemcům, kteří na příběhy, které je čekaly, byli zvědaví.

Průvodci všemi příběhy byli dva sousedé, kteří se potkali a vyprávěli si o událostech ve městě. „Některé dialogy si oba sousedé ještě více rozehráli,“ řekla s úsměvem Eva Janochová, vedoucí odboru cestovního ruchu města Strakonice.

Hrob vampírky se nacházel v místě, kde je dnes hospoda Na Křenovce.
V Radomyšli našli kdysi dávno upíří hroby

A tak se diváci dozvěděli o tom, že na místě, kde se právě nacházeli, u městského opevnění, byla jako ostatně i v jiných městech skládka. A tu nechal zasypat a postupně zkultivovat v park (současné Rennerovy sady) právě místní mecenáš Antonín Renner.

Opevnění pro ochranu města nechal vybudovat velkopřevor řádu rytířského, svatého Jana Křtitele Božího Jan III. z Rožmberka. Ale namísto rožmberské červené růže je ve znaku města bílá landštejnská, že by historický omyl?

A právě z těchto příběhů také vyplynulo, že Švanda dudák byl více milovníkem piva a hry na dudy, než Dorotky Trnkové, která ho prý milovala až za hrob.

Další výstava s provázáním historických a současných snímků od Petra Borovičky je k vidění na Artwallu v Želivského ulici ve Strakonicích.
Konfrontace současnosti a historie

Nechyběly postavy vodníka, pátera Josef Šmidingera, jenž dal jméno strakonické knihovně, ale i šermířů a hradní stráže.

Průvod přes lávku doputoval až do hradu, kde završením zajímavé procházky bylo kejklířské vystoupení.

Úžasný večer, ale příliš horký na to, aby všechny hospody měly už zavřeno a nikde se nedalo koupit ani pivo. Byla neděle. Škoda, ale žízeň se nedala ovlivnit.

Ve Státním okresním archivu je k vidění výstava mapující historii Strakonic.
Začala výstava o historii Strakonic