Jaká byla vlastně doba založení města? Daniel Kovář, vedoucí ze Státního okresního archivu v Českých Budějovicích, vysvětluje: „Může existovat představa, že od samého počátku se král rozhodl založit město, mávl kouzelným proutkem a hned to bylo hotové. Tak to ale nefungovalo.“ Před založením města byl na území dnešních Českých Budějovic možná kostelík, pohřebiště, louka a tu a tam nějaké jednoduché obydlí. „Trvalo půl století, než domy postupně vznikly. Víme, že od samého počátku, asi od roku 1262 nebo 1263, se stavěl klášterní kostel Obětování Panny Marie a klášter. Vyrůstal zde farní kostel sv. Mikuláše,“ přibližuje Daniel Kovář.

Právě na nejstarším místě Českých Budějovic na Piaristickém náměstí vyroste řemeslný trh. David Kovařík, tiskový mluvčí akce, říká: „Lidé na náměstí vstoupí do středověku.“ Tam budou kejklíři, řemeslníci, žebráci, tuláci. Kostým na slavnosti obleče 120 lidí, z nichž 20 potkáte na trhu. Právě ten podle Daniela Kováře může přiblížit tehdejší skutečný život. Pro dobu přemyslovskou, které se budou slavnosti držet, podle něj typická věrnost králi a české státnosti.

Ve městě bude hlavně v sobotu uvádět každou zábavu právě Přemysl Otakar II. a bude jezdit po městě na koni. Po Sokolském ostrově, kde bude v sobotu navíc turnaj a zábava rytířů, Zátkovo nábřeží a Piaristickém náměstí budou procházet významné postavy Českých Budějovic z různých dob. Přihlížející se poučí nejen o nich, ale i o způsobu odívání v různých dobách. „Třeba se dozvíte, po kom jsou pojmenované budějovické ulice,“ láká David Kovařík.

Událost, která stála 1 235 000 korun, pořádá město a organizuje agentura Argo a sdružení Housův mlýn.

PROGRAM:Pátek 1. 9.
Piaristické náměstí – 18.30 - 22.00 středověký řemeslný trh

Sobota 2. 9.
Piaristické náměstí – 10.00 – 22.00 středověký řemeslný trh
Zátkovo nábřeží – 14.00 – 18.00 – Putování dějinami Českých Budějovic aneb Setkejte se se slavnými osobnostmi
Sokolský ostrov – 16.00 – zahájení Přemyslem Otakarem II., 16.10 – 17.00 – Rytířský turnaj, 17.00 – Soutěžní klání aneb Sedmero rytířských cností, 19.00 – vyhlášení vítězů soutěžního klání, 19.30 – Ohňová show