Unikátní výstavu miniatur a kuriozit hostil v sobotu místní kulturní dům. Sto sedmdesát lahví plných motorek, vlaků, telefonů, pokojíčků, hodin a nejrůznějších motivů tady vystavoval Emanuel Hoda ze Strakonic.

„K výrobě miniatur v lahvích jsem se dostal úplně náhodou. Bylo to z hecu. Popíjeli jsme s kamarády víno a někdo řekl, že má doma lahvičku, kde je vývrtka na zátky natočená uvnitř lahve. Dohadovali jsme se tak dlouho jak se to dá udělat, až jsem řekl, že než to někdo vymyslí, já to dříve vyrobím. A sázka byla na světe,“ vypráví o svých začátcích Emanuel Hoda.

Pak už prý začal pro své známé vyrábět lahvičky s různými motivy. Nad jedním modelem stráví průměrně padesát hodin, samozřejmě záleží na motivu. „Každá lahev má svůj příběh. Podle toho, pro koho jsem ji dělal a za jakým účelem,“ říká Hoda. Jeden jeho kousek – brankáře s fezem na hlavě – vlastní i brankář Roman Turek.

Nad výtvory smekali i mnozí návštěvníci výstavy. „Je to nádhera, nejvíce obdivuji tu propracovanost. Každičký detail je jako ve skutečnosti,“ nemohla umělce vynachválit jedna z návštěvnic, která na výstavu přijela až z Plzně.

„Pana Hodu znám pár let. Už jednou jsem ho přemlouvala, ať výstavu uspořádá, ale nechtěl. Až letos se nechal zlákat. Jsem ráda, že si pro takovou akci vybral právě naši obec,“ řekla místostarostka Přešťovic Helena Brejchová.