Ve dnech 16. až 17. září se můžete těšit na přehlídku tvorby významných českých fotografů, jako jsou například Milena Dopitová, Pavel Mára, Miroslav Němeček a mnoho dalších stálic i vycházejících hvězd české fotografické scény.

Ve výstavních prostorách Městského muzea Blatná se v průběhu Blatenského fotofestivalu setkáte s díly známých českých fotografů. Jednou z hvězd fotofestivalu bude Milena Dopitová, která je odborné i široké veřejnost známá jako konceptuální umělkyně se sociálním zaměřením. Ve svém díle se věnuje vícero tématům, především pak pozici ženy ve společnosti a kultuře nebo stáří a stárnutí. V Blatné uvede svůj známý a velmi úspěšný, i když pro mnohé značně kontroverzní soubor Sixtysomething, ve kterém zachycuje skrze video a fotografie postup proměny umělkyně a její sestry do podoby dvou žen po šedesátce, prožívajících svůj společný všední den.

Další z fotografů vystavující v prostorách blatenského muzea budou Jolana Havelková, Lenka Bláhová, Jakub Jurdič, Miroslav Němeček a Marek Matušík.

Další výstavy budou probíhat také v prostorách blatenského zámku, kde se představí významný český fotograf Pavel Mára, který patří k výrazným představitelům evropské fotografie. Dalším z vystavujících v prostorách blatenského zámku bude Pavel Matela se svými žáky ze Školy výtvarné fotografie, Matela Studio.

Výstavy proběhnou také v kostele Nanebevzetí Panny Marie, kde se bude prezentovat Svaz českých fotografů, v blatenském infocentru, a na dalších místech Blatné. Návštěvníci fotofestivalu budou mít také možnost setkat se osobně s mnoha vystavujícími. Součástí doprovodného programu Blatenského fotofestivalu budou také přednášky význačných fotografů, z nichž jmenujme například Tomáše Pospěcha či Jiřího Hankeho.

Jendou z důležitých součástí Blatenského fotofestivalu je také sekce nazvaná Otevřená scéna. Ta je určena jednak začínajícím fotografům, studentům fotografie či amatérům, kteří se fotografování rádi věnují ve svém volném čase, ale také profesionálním fotografům, kteří by chtěli prezentovat něco ze své tvorby, co by se vztahovalo k tématu IDentita. Vybrané soubory fotografií budou po dobu festivalu vystaveny pro širokou veřejnost v prostorách domu U Bílého lva.

Zájemci o výstavu v rámci Otevřené scény ať své vyplněné přihlášky a ukázku souboru zasílají na mail: otevrena.scena@seznam.cz, a to nejpozději do 10. 8. 2017. Přihlášky naleznete na www.fotofestival.cz.

Michaela Sikorová, Centrum kultury a vzdělávání Blatná