Lví podíl na aktuální úspěšné bodové šňůře strakonických hokejistů mají brankáři. Jakub Myslivec a David Havelec. V uplynulých pěti zápasech krajské ligy tým vždy podrželi, také proto získal čtrnáct z patnácti možných bodů. Prostor mezi tyčemi dostávají pravidelně oba, a to rovnocenně. Střídají se po dvou zápasech. Naposledy stál v brance David Havelec a stejně by tomu mělo být i v neděli 4. prosince na ledě Hluboké nad Vltavou.

Jak vnímáte situaci, kdy jako gólman nejste jasná jednička ani dvojka a střídáte se s druhým brankářem? Zažil jste to někdy?
Zažil jsem tuto situaci několikrát, v mládežnickém hokeji to bylo vcelku pravidelné a vůbec mi to nevadí. Řekl bych, že jsme oba více v klidu, když víme, že se budeme pravidelně střídat a zároveň oba tomu druhému přejeme, aby se mu dařilo.

Střídáte se pravidelně po dvou zápasech. Vyhovuje vám tento systém?
Hokej hrajeme ve svém volném čase, zadarmo a pro zábavu. A asi ani jednoho z nás by nebavilo vysedávat celou sezonu na lavičce. Oba s Kubou máme i mimohokejové aktivity; já dokončuji inženýrské studium, do toho pracuji v Budějovicích na plný úvazek, Kuba má čerstvě rodinu a je v práci také od rána do večera. V tomto ohledu je pro nás super, že se pravidelně střídáme a můžeme se i vzájemně dohodnout, když jeden z nás v ten daný den nemůže. Výkonnostně jsme na tom podobně, takže ani v tomto ohledu není důvod jednoho z nás upřednostňovat – jednou se více daří jednomu, jindy druhému. Ani jeden z nás není žádná extra hvězda, ostatně proto hrajeme krajský přebor.

Strakonice nastartovaly úspěšnou bodovou šňůru, na které máte s Jakubem Myslivcem velký podíl. Projevilo se, že se od začátku sezony, kdy se vám nedařilo, zlepšila i defenziva? Nebo jste prostě jen začali proměňovat šance?
Určitě je to dané i tím, že hrajeme dobře dozadu, kluci nám hodně pomáhají, hodně střel zblokují. Ale hlavně dáváme góly. My jsme oba měli i často štěstí, že nás spousta puků prostě trefila, to však k hokeji patří.

Jaký pro vás vůbec byl jako pro gólmany začátek soutěže, když tým prohrával a inkasovali jste hodně branek?
Hodně branek… V této soutěži je pět gólů v zápase normální počet, takže nás to nijak výrazně nerozhodilo. Samozřejmě nebylo příjemné, když jsme několik utkání v řadě prohráli, všichni jsme asi po letní přípravě doufali, že budeme vyhrávat více zápasů než loni.

Nyní jedete na Hlubokou, kde se vám celkem daří. Jak vidíte tento nejbližší souboj? Jakou roli má to, že se hraje pod otevřeným nebem?
Hlubocký tým je doma nevyzpytatelný, já osobně jsem tam zažil několik zápasů za Strakonice i Radomyšl a nikdy to nebylo jednoduché. Je tam užší hřiště, může začít sněžit a domácí se s těmito podmínkami dokáží dobře vyrovnat. To, že se hraje pod širým nebem, je pro nás ale příjemné zpestření a věříme, že vítěznou šňůru natáhneme.

Jste natolik rozjetí, že porazit můžete momentálně kohokoliv, což jste dokázali i výhrami nad vedoucím Českým Krumlovem na nájezdy a třetím Veselím nad Lužnicí?
S Krumlovem bylo super, že jsme na konci utkání nesložili zbraně a dokázali vyrovnat na 3:3, nájezdy pak zvládli kluci parádními blafáky, kdežto Krumlovští dvakrát netrefili branku. Ve Veselí jsme byli celý zápas horší, ale výkon Kuby Myslivce se dal srovnat maximálně s výkonem Dominika Haška v Naganu a jen díky tomu jsme tam vyhráli. Tyhle výhry nám určitě zvedly sebevědomí. Ale ve finále je nepodstatné, jestli jsme porazili Krumlov a Veselí, když jsme na začátku prohráli s Humpolcem a Žirovnicí.

Papírově slabší soupeře výrazně nepřehráváte, výsledky nejsou nijak výrazné. Je to dáno vyrovnaností soutěže?
Je to možná dané i tím, že my se dokážeme přizpůsobit hře soupeře v tom dobrém, i špatném. Soběslav, která byla minulý týden po první třetině zralá na ručník, jsme svou lehkovážností dokázali dostat zpět do zápasu, což by se stávat nemělo. Soutěž je v tomto ročníku určitě vyrovnanější než dříve, pořád ještě nemáme nic jistého. Mohou přijít dva nepovedené zápasy a vše může být jinak.

Na jaké umístění podle vás můžete pomýšlet po skoro odehrané polovině základní části? Co vám ukázala?
Myslím, že je reálné dostat se do play off. Když se nám i ve druhé půlce bude dařit tak, jako v posledních zápasech, tak bychom si mohli zajistit účast ve vyřazovacích bojích v klidu a s předstihem.

Jak vidíte odvety s ohledem na los? Můžete třeba proniknout i mezi nejlepší čtyři, nebo berete jako prioritu účast v play off a je jedno, z jakého místa?
Může se stát, že se nám bude dařit a budeme se pohybovat okolo pátého místa. Ale zároveň můžeme být ve finále třeba rádi i za samotnou účast v play off. Těžko předjímat, ještě nejsme ani v polovině soutěže…