Loni to byla skutečně bizarní situace. Přerov byl nováčkem soutěže, hrál s obrovským elánem a ve čtyřech vzájemných duelech v základní části obral favorizovaný Motor o všech dvanáct bodů. Když se stali Zubři soupeřem Jihočechů pro čtvrtfinále, tak pod Černou věží logicky velké nadšení nepropuklo.

Ale v play off bylo všechno jinak. Houževnatý soupeř sice dokázal ukořistit v Budvar aréně vítězství ve druhém utkání v prodloužení, jenže potom už vyhrával jenom Motor a v poměru 4:1 si zajistil postup do semifinále.

Svěřenci tehdejší trenérské dvojice Bělohlav – Štrba šli sice dál, ale důrazná hra Přerova, často až za hranicí pravidel, si vyžádala své oběti. Řada klíčových hráčů týmu putovala na marodku, oslabený kádr v semifinále nestačil na pražskou Slavii a vypadl hladce 0:4.

Letos je situace diametrálně odlišná. Motor vyhrál základní část soutěže a se svým čtvrtfinálovým soupeřem neztratil ani bod. Přerov letos nezopakoval loňské výkony a doslova doklopýtal do předkola z poslední desáté příčky. V úvodní fázi vyřazovacích bojů ale překvapil a vyřadil 3:1 favorizovaný Prostějov.

Trenér Antonín Stavjaňa prý žádné přání z hlediska soupeře pro čtvrtfinále neměl. „A i kdybych měl, tak bych ho neříkal nahlas, protože i v hokeji fungují Murphyho zákony," usměje se. „Prostě na nás Přerov vyšel," jen mávne rukou.

Čtvrtfinálový soupeř se ale v kabině pochopitelně řešil. „Bavili jsme se o tom s klukama. Ze tří možností jsme měli nejhorší bilanci s Frýdkem a možná právě proto většina chtěla právě tohoto soupeře," vypráví trenér.

Zatímco v loňském ročníku nezískal Motor v základní části s Přerovem ani bod, letos je vzájemná bilance opačná. Jihočeši nepříjemného soupeře dokázali čtyřikrát porazit za tři body. „Bilance je to dobrá, ale nechtěl bych to zakřiknout. Doufám, že proti loňsku nedojde k úplnému zrcadlovému obratu," věří.

Na klíčovou fázi sezony by měl být jeho tým maximálně připraven. „V každém případě půjdeme do série s pokorou. Začínáme doma a první dva zápasy ukáží, jak jsme na tom. Hlavně mentálně," přemítá.

Výrazně pozitivní vzájemnou bilanci s Přerovem trenér jako velkou výhodu nevidí. „Dlouhodobá část vždycky nastaví základní parametry. Žádný celek se v ní nevyhne výpadkům nebo i krizím. Přerov vstoupil do sezony slibně, ale potom ho postihl obrovský výpadek, během kterého poztrácel spoustu bodů. Nakonec skončil na desátém místě," analyzuje Stavjaňa nejbližšího protivníka.

Ne nadarmo se ale říká, že play off je úplně nová soutěž. „Na základní část se vůbec nemůžeme ohlížet. V play off se začíná zase od nuly. Soupeř postupem z předkola nasbíral nějaké body navíc," připustí. „My zase musíme využít pohody, kterou jsme vítězstvím v základní části získali," přeje si před startem play off.

Postup Přerova přes svého regionálního rivala Prostějov byl pro mnohé překvapením. „Osobně jsem čekal, že to bude ještě více vyšpičkované. Přece jen to bylo derby," míní kouč. „Nakonec je vzhledem k poměru vyloučených a průběhu daleko živější druhá dvojice Benátky – Frýdek. Můžeme se samozřejmě jenom domýšlet, ale zdálo se, že klíčovým byl pro vývoj celé série byl hned první zápas, ve kterém Přerov otočil vedení domácího Prostějova 2:0," všiml si.

Svého soka pro čtvrtfinále se mužstvo dozvědělo až v úterý večer. Prostoru na přípravu na konkrétního protivníka prý ale bude dostatek. „Určitě se nebudeme vymlouvat, že jsme měli málo času. Příprava na konkrétního soupeře se musí zvládnout za dva dny," je přesvědčen.

Problémem prý nebude ani poměrně dlouhá přestávka. Mezi posledním zápasem základní části a prvním čtvrtfinále totiž uplyne třináct dní. „Pokud bychom měli kompletně zdravý a nabitý tým, tak by to vadilo. Ale my jsme měli spoustu potlučených hokejistů, kteří mohli alespoň doléčit šrámy a dát se zdravotně do pořádku. Přestávka nám jednoznačně pomohla," ujistí.

Pro úvod vyřazovacích bojů nemohou trenéři počítat s trojicí dlouhodobých marodů Květoň, Chovan a Walker. Jinak jsou hráči zdrávi. „Snažíme se maximálně eliminovat případné virózy, které by nám mohly v kabině nadělat pěknou neplechu. Kluci jsou zdraví i díky tomu, že pravidelně pijí vitaminový přípravek LaVita," chválí si kouč.

Jako gólman číslo jedna půjde do play off Petr Kváča. Trenéři ho o tom informovali dostatečným předstihem. a nejen jeho. „S většinou hráčů jsme během pauzy mluvili a řekli jim, co od nich očekáváme a jaká bude jejich role. Je dobře, když má každý nastavené, co se od něj očekává," míní Antonín Stavjaňa.