Co uděláte v letošní sezoně jinak, abyste v baráži o extraligu neobsadili znovu čtvrté, ale postupové druhé místo?
Hlavně musíme zůstat nohama na zemi a nezačínat od konce. Abychom mohli bojovat v baráži, tak musíme nejdřív uspět v základní části a potom projít play off. Naše cesta vede právě tudy. Nemůžeme už teď myslet na baráž, protože v ní nejsme.

Otázka tedy měla spíše znít, co uděláte proto, aby byla úspěšnější celá sezona?
Zdůrazňuji, že hráči si musí uvědomit, že nejdůležitější je každé utkání, které je zrovna před nimi. A právě na ně musí myslet. Pokud teď budou přemýšlet o tom, jak budou hrát v baráži, tak to nám nepomůže. Je nutné přimět hráče, aby se soustředili na každý trénink a zápas. Všude aby pracovali na sto procent. Jedině tudy vede cesta, abychom mohli uspět v baráži. Alespoň co se týká tréninkového procesu a přípravy.

Napomoci by měly i změny v kádru, které byly poměrně citelné?
Je pravda, že kádr prošel menším zemětřesením. Celá řada hráčů náš tým opustila a jiní do něj zase přišli. Nemyslím tím, že ho doplnili, ale věřím, že ho posílili. Základní vize stavby našeho kádru je taková, že chceme postavit jednu, ale lépe dvě lajny, které budou rozdílové. Které budou schopné rozhodovat utkání a prosazovat se proti formacím soupeřů. Tak, abychom to byli my, kdo bude mít na konci utkání tři body.

Měníte také tréninkový proces, aby byli hráči v klíčových fázích sezony odolnější?
Co se týká způsobu přípravy, tak jsme ušli už velký kus cesty. Loni to pořád ještě nebylo úplně ono, ale jdeme dopředu. Trenéři na systému tréninkového procesu opět zapracovali. Tréninky jsou kratší a intenzivnější. Právě do intenzivnějšího provedení všech cvičení trenéři hráče tlačí. Příprava vypadá jinak než loni a diametrálně odlišně, než tomu bylo předloni.

Zmínil jste základní část soutěže. Jakou na ni kladete váhu, když se o všem vlastně bude rozhodovat až v play off a případně v baráži?
Pro mě je důležité každé utkání, i přípravné, a chci ho vyhrát. V tom případě je jasné, že chci, abychom na konci základní části byli první. Z hlediska vrcholu sezony to možná není až tak podstatné, vím. Důležité ale je, abychom v průběhu základní části hráli kvalitní hokej a diváci se bavili. To je pro mě strašně významné, protože hokej hrajeme právě pro ně. Máme plný stadion, což je krásné, vážíme si toho a chceme to tak mít i nadále. V základní části musíme hrát dobře, protože fanouškům chceme nabídnout zábavu. Mohlo by se zdát, že na umístění po jejím skončení až tolik nezáleží. Do baráže se můžete probojovat z prvního místa, stejně tak jako z osmého. Před play off se ale rozdíly mažou. Přestože lze do baráže dojít i z osmého místa po základní části, považuji za velmi důležité umístění na špici tabulky ze sportovního, ale i z ekonomického hlediska. Jít do vyřazovacích bojů z co nejlepšího umístění znamená psychickou pohodu v týmu a možnost odehrát větší počet zápasů doma.

Připadá vám kádr týmu silnější než v minulé sezoně?
Ano. K tomu není potřeba nic dodávat. Připadá mi silnější.

Napomohly tomu nejvíce návraty budějovických odchovanců Václava Nedorosta a Zdeňka Kutláka, které možná nebyly ještě úplně plánované?
Návrat Venci Nedorosta plánovaný byl. A plánované jsou vlastně všechny návraty našich kluků, kteří se pohybují v zahraničí. Jenom se neví, kdy se to podaří. Sešlo se to tak, že letos přišli tři kluci z nějakých těch šesti, kteří se pořád ještě pohybují po světě. Jedním z hráčů, na které jsem myslel, že už pomalu přijde jeho čas vrátit se do Budějovic, je i Milan Gulaš. To nám ale uteklo a je v Plzni. Popravdě řečeno jsem nečekal, že se bude chtít už letos vrátit do republiky a jednání s ním možná nebyla vedena s dostatečným „nasazením“. Kdybychom mu navíc mohli nabídnout extraligu, třeba to mohlo dopadnout jinak. V úvahu do budoucna ale připadají ještě Jirka Novotný nebo bratři Michálkové, Roman Horák a další. To jsou všechno hráči, se kterými jsme v kontaktu celé čtyři roky. Tři z nich už jsou tady. Filip Novák se vrátil loni a Venca Nedorost se Zdeňkem Kutlákem letos.

Jejich přínos je nejen herní na ledě. Je to tak?
Určitě. Tito kluci mají obrovský vliv i na své mladší spoluhráče v kabině. Mají spoustu zkušeností a dobrých návyků, které si přinesli ze světa. Máme teď v týmu hráče, kteří skutečně snesou označení světová extratřída, třebaže pár let zpátky. Ale prošli NHL i KHL a ví, jak věci fungují a jak se chová pravý profesionál. Celá kabina se teď má od koho a co naučit. V tom vidím další obrovský přínos, že tady ti kluci jsou.

Je také něco, co vám ohledně posilování kádru nevyšlo?
Jistě. Pořád hledáme centra. Jedním z vytipovaných hráčů byl i Američan Robbie Czarnik, který vypadal, že by skutečně mohl být oním top centrem. Měli jsme na něj výborné reference. Na začátku prázdnin už to vypadalo, že u nás skutečně zakotví. Jeho agenti nám oznámili, že jsme domluveni. Abychom podepsali smlouvu a poslali ji Czarnikovi do Ameriky. On že ji podepíše a pošle zpátky. Jenže podepsaná smlouva se nevrátila a za pár dní jsme se dozvěděli, že nakonec podepsal v druholigovém německém Crimmitschau. Považuji to za hrubé selhání agentů.

Máte v hledáčku jiného kvalitního středního útočníka?
V průběhu prázdnin se objevují různá jména, ale s žádným z hráčů jsme nebyli v jednání tak daleko, jako to bylo právě s Czarnikem. V tuto chvíli ale spíše už čekáme na polovinu září, kdy začnou vypadávat další hráči, kteří se neprosadí do týmů v zámoří a budou hledat jiné angažmá. Je možné, že tam se objeví hokejista, který by nás zaujal a jehož bychom zaujali také my.

Trenér Antonín Stavjaňa má vaši plnou důvěru a podepsali jste s ním smlouvu ještě před startem play off. Stanovený cíl, kterým byl postup do extraligy, ale nakonec nesplnil.
Máte za to, že nesplnění jednoho z cílů, třebaže klíčového, znamená automaticky vyhození trenéra?

Ne.
Já také ne. Už někdy v prosinci jsme se rozhodli, že s trenérem Stavjaňou zahájíme jednání o jeho dalším setrvání. Původní kontrakt měl na rok a prodloužili jsme ho znovu o rok. Jsme spokojeni, jakým způsobem se práce týmu ubírá. Proto jsme se rozhodli prodloužit smlouvu bez ohledu na to, jaký bude konečný výsledek sezony.

Rozpočet na příští sezonu bude ve stejné výši jako v té minulé?
Ano. Měl by se pohybovat přibližně ve stejné výši.

Počet prodaných permanentek je podobný jako loni?
Vypadá to, že by celkový počet vydaných permanentek mohl být dokonce o něco vyšší než loni. Záměrně říkám vydaných, protože prodaných je z nich zhruba větší polovina. Něco dostávají sponzoři, bývalí hráči, naše mládež a jejich trenéři a vedoucí, současní hráči, lékaři, policisté, hasiči, dětské domovy a další. Říkám to proto, aby si někdo nevzal kalkulačku a nenapočítal, jaké jsou tržby z permanentek.