Už za mlada jste měl svůj vlastní klub. Vzpomenete si ještě na FC Lime, který hrával nejnižší soutěže Českobudějovicka?
Dan Drahokoupil s Pavlem Tobiášem mi dali nabídku, abych šel dělat kustoda a maséra do Dynama. To bylo v roce 1992. V tu dobu jsem si také založil svůj vlastní klub Lime. Vždycky jsem chtěl mít vlastní tým, tak jsem si ho udělal. Byla to spíše taková legrace. Název Lime znamenal mé jméno, ale jenom opačně (smích). Byli jsme parta kamarádů, která se scházela jenom na zápasy. Potom už na to nebyl čas ani nálada, takže jsme časem činnost týmu utlumili a věnoval jsem se jenom své práci.

Pavel Novák za asistence Lukáše Havla a Jiřího Fundy zastavuje domácího Smolu.
Hrát v Opavě na 0:0 se nedá, hněval se David Horejš
Budvar aréna.
Do Českých Budějovic se za týden chystá na 20 tisíc lidí

Ředitele klubu jste později začal dělat v Plzni. Proč jste odešel z Bohemians?
Plzeň v té době vlastnili Italové a bylo to provázané se Zdeňkem Nehodou a také Pavlem Nedvědem, jemuž dělal agenta. Ozval se mi jeho syn Michal Nehoda, jenž také hrával v Budějovicích, že táta koupil spolu s Italy Plzeň a navrhl mě tam jako ředitele. Měl jsem vystřídat Jardu Šetrleho a úkol byl jasný, postoupit s Plzní do první ligy. Trošku jsem se orosil, ale nakonec mě přemluvili a v prosinci roku 2001 jsem nastoupil v Plzni. Vůči Pavlu Švarcovi mi to bylo trochu nepříjemné, ale nakonec jsme se domluvili na uvolnění z Bohemky.

Jak dlouho jste v Plzni byl?
První rok jsme s Plzní ještě nepostoupili, protože jsme měli velkou bodovou ztrátu. Potom jsme ale změnili trenéra a vyžádal jsem si Zdeňka Michálka, kterého si strašně vážím jako člověka i trenéra. Hned v další sezoně jsme postoupili do první ligy. Italové potom klub prodali a cítil jsem, že si tam budou chtít dosadit své lidi. To jsem chápal a v té době se mi ozval Luboš Skála, který byl v představenstvu Dynama. Domluvili jsme se a vrátil jsem se po letech domů.

Lokomotiva České Budějovice si v boji o záchranu vylepšila pozici vítězstvím u sousedů na Dobré Vodě, kam jela v derby pro bod, nakonec má však všechny tři. A po zásluze - v I.A třídě vyhrála 4:0 (1:0).
Přejela domácí jako vlak, Lokomotiva dala Dobré Vodě čtyři branky
Hokejový talent Jáchym Kondelík.
Útočník Jáchym Kondelík se kvůli škole vrací na měsíc do Ameriky


V hokejové Plzni jste vydržel dvě sezony?
Ano. A hrozně mě to bavilo. Byl jsem jednatelem a ředitelem klubu. Řešil jsem všechno kromě sportovních věcí. To jsem ani nechtěl. Ale hráče jsem zapojil. Třeba každou středu museli po dvojicích chodit prodávat do fanshopu. To byla nádhera. Fanoušci věděli, že tam budou, a byly tam fronty. Chtěli se s hráči fotit, podepisovali se jim. Marketing je důležitý a bez něj to v dnešní době nejde. Zase to nejsou nové věci, ale nebál jsem se je aplikovat. I když byla řada lidí proti. Hned v první sezoně jsme vyhráli Prezidentský pohár pro vítěze základní části extraligy, i když jsme pak hned ve čtvrtfinále play off nešťastně vypadli s Libercem. Hospodářský výsledek však byl v obou sezonách výborný.

Hovoří se o vašem možném návratu na západ Čech?
Ozval se mi Martin Straka a oslovil mě, jestli bych nešel zpátky do Plzně. Potěšilo mě, že si na mě vzpomněl. Domluvili jsme se i s BPA, že bych souběžně zvládl obojí. Chtěli bychom do Plzně přivést nějaké lepší hráče, aby se hrálo výš a šla zase nahoru návštěvnost. Domluvili jsme se a od prvního května nastupuji jako ředitel HC Plzeň.

Jak jste se vlastně dostal do BPA?
Řešil jsem to přímo s předsedou hokejového svazu Tomášem Králem. Zkusil jsem to a zase jsem neprohloupil. Jsem rád, že jsem tento krok udělal. Je to znovu trochu jiná práce. Všechno se snažím řešit na přátelské bázi. Hodně lidí z řad partnerů se mi podařilo dát dohromady. Ale všechno korektně. Nikoho jsem nenutil do nějakých nesmyslů.

Mohl byste přiblížit, na jakém principu funguje BPA?
BPA je společnost, která je výhradním marketingovým partnerem hokejového svazu. Vlastníme marketingová práva extraligy a všech národních týmů. Já funguji jako normální obchodník, který prodává reklamu. Zajišťujeme navíc pro partnery veškerý servis. Jezdíme s nimi na turnaje Euro Hockey Tour, kde se o ně staráme. Jedná se o jednu z největších marketingových firem u nás.

David Gába
ČEZ Motor se rozloučil s letošní sezonou těsnou porážkou v Karlových Varech