Nečekal to ani hrající trenér Milan Barteska. „Já tady jsem rok a půl, přitom ten první půlrok jsme se zachraňovali. To se nám podařilo, navíc jsme vyhráli krajský pohár. Přesto zcela upřímně říkám, že kdyby mi někdo na prahu uplynulé sezony řekl, že postoupíme do kraje, i když z druhého místa, tak bych mu řekl, aby si nedělal legraci," vrtěl hlavou bývalý výborný prvoligový fotbalista Dynama, Jablonce, Plzně a Příbrami.

„Pesimista nejsem, že ale budeme bojovat o postup, tomu bych přesto nevěřil," poznamenal. „Sice tady jsou kluci, kteří umí hrát fotbal, ale předpokládal jsem, že rok dva bude zapotřebí tým konsolidovat a teprve pak si můžeme klást nějaké vyšší cíle," dodal Milan Barteska, jenž sám k triumfální cestě sezimovoústeckého Sokola do kraje přispěl i na hřišti jako hrající trenér.

Začátek sezony v I. A třídě se přitom Sokolu nepovedl. „Zato se nám nad očekávání vydařila jarní část sezony, za celé jaro jsme neprohráli jediný zápas a měli snad jen čtyři remízy," podotkl Barteska. „A byť jsme to táhli ve dvanácti lidech, hráli jsme velice dobře," ocenil.

K úspěchu dle Bartesky přispělo i to, že se jeho týmu vyhýbala zranění. „Že by to ale bylo zásluhou nějak tvrdé zimní přípravy a náročných tréninků, to ne. O trénování to není, u nás je to stejné, jako asi všude jinde. Scházíme se v úterý a v pátek, v úterý nás chodí málo, v pátek ale přijdou všichni," podtrhl. „Ale jak říkám, fotbal oni hrát umí, vždyť hodně jich prošlo Táborskem. Je to o hlavě, o jejich přístupu."

O tom, zda na postup ze druhé příčky Sokol kývne, či ne, prý žádné velké diskuse nebyly. „Přece nemohu přijít do kabiny a klukům říct, že můžeme postoupit, ale že to hrát nebudeme," pokrčil rameny. „Taky vedení s postupem souhlasilo," dodal.

Jenže postup není jen radost, ale taky velká starost. „To je pravda, teď mám těžkou hlavu. Kraj už je přece jen zase náročnější než I. A a já vůbec nevím, s kým tu soutěž budeme hrát," vraštil Barteska čelo. „Po zápase ve Vimperku jsme se radovali a slavili, ale už druhý den nastaly starosti. Není kde brát, ti mladí kluci se spíš snaží hned zamířit do Rakouska," poznamenal.

Na vyšší soutěž se Barteska těší. „Já tady sice tak dlouho nejsem, pamětníci ale tvrdí, že krajský přebor se tu nikdy nehrál. Takže se na něj všichni, my, vedení i fanoušci, velice těšíme. Nic horšího, než že zase sestoupíme, se nám stát nemůže. Jde mi o to, aby se nám podařilo vhodně mužstvo posílit a abychom v přeboru hráli důstojnou roli," uzavírá hrající kouč Sokola S. Ústí.